Какво? Аминокиселини за кожата.

Какви видове има? Има много аминокиселини, но само 20 са наистина важни за здравето на кожата ни. Разделят се на 2 вида – есенциални и неесенциални.

Есенциални аминокиселини

Това са аминокиселини, които не се произвеждат от самия организъм. Ползите им получаваме само чрез консумация на определени храни или добавки. Те се намират главно в продукти, които съдържат животински протеини (като морски дарове, говеждо месо, птиче месо, млечни продукти и яйца), но също така и в киноа и соеви продукти. Има 9 вида есенциални аминокиселини (хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин).

Неесенциални аминокиселини

Те се произвеждат от тялото ни. Не е от съществено значение да ги получаваме чрез хранене или добавки. Има 11 неесенциални аминокиселини (аганин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, пролин, серин и тирозин). Някои от тези неесенциални аминокиселини се произвеждат, само когато сме болни или под стрес.

Какви ползи?

  • Хидратират кожата;
  • Предпазват кожата;
  • Укрепват кожата;
  • Намаляват признаците на стареене.

Всички основни аминокиселини играя роля за получаване на красива кожа, но има такива с допълнителнителни ползи:

  • Аргинин – помага за възстановяване на видимите увредждания на кожата.
  • Хистидин – успокоява кожата и има антиоксидантни свойства.
  • Метионин – предпазва кожата от вредни вещества.
  • Лизин – укрепва повърхността на кожата.
  • Пролин, левцин и глицин – намаляват дълбочината на бръчките.

Как действат?

Аминокиселините са незаменими за здрава кожа. Те са градивните елементи на пептидите и протеините. Всяка аминокиселина изпълнява специфична функция в грижата за кожата. Някои видове се срещат естествено в кожата и работят заедно с аквапорини (водната транспортна система на тялото ни) за “транспортиране” на влагата в кожата.

Някои аминокиселини действат като антиоксиданти, но повечето помагат на кожата да възпроизвежда собствените си антиоксиданти.

Независимо дали се произвеждат вътрешно или прилагат локално, аминокиселините помагат за укрепването и устойчивостта на кожата и цялостния ѝ здрав вид. Те предпазват кожата от увреждането на свободните радикали и намаляват признаците на стареене.

Могат ли да се комбинират с други продукти?

Аминокиселините работят отлично с други полезни съставки, които също са част от естествените овлажняващи фактори на кожата – глицерин, серамиди, хиалуронова киселина и пептиди.

Аминокиселините са гъвкава съствка. Това ги прави приятно допълнение към други активни съставки за грижата на кожата като антиоксиданти, растителни екстракти и омега мастни киселини.

За каква кожат за подходящи? Когато се прилагат локално аминокиселините помагат за подобряването на всички типове кожа и са подходящи за всяка възраст, особено ако искаме да намалим признаците на стареене.

Как се използва? Нанасят се сутрин и/или вечер.

Причинява ли фоточувствителност? Не, но ние препоръчваме ежедневното нанасяне за слънцезащитен крем.

Има ли странични ефекти? Не, не се наблюдават странични ефекти.

Примерни продукти?

The Ordinary Amino Acids + B5

The Ordinary Natural Moisturising Factors

Paula’s Choice Peptide Booster

NIOD Copper Amino Isolate


Източници:

https://www.paulaschoice-eu.com/amino-acids-hydrate-skin

Снимка:

pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *