Днес искаме да разгърнем една тема, която от години е много популярна в козметичните среди – натуралните и био съставки, и по-скоро факта, че са по-добри за кожата отколкото “химичните”. Знаем, че био храните и естествено отгледаните плодове и зеленчуци са по-полезни за човешкото тяло. Много от нас, вярват, че и същото важи за натуралната, био козметика върху кожата. За съжаление, това не е съвсем така, и в този пост ще се опитаме да обясним защо.

Първо обаче искаме да ти припомним, че всичко около нас е химия:

  • водата, която пием е: 2 части водород и 1 част кислород (H2O);
  • въздуха, който издишаме: е 2 части въглерод и 1 част кислород (CO2).

По същия принцип, всеки плод, всеки витамин си има химична формула. Поради тези причини, не е много правилно да разделяме козметичните съставки на химични и на натурални, а по-скоро на синтетични(направени от човека) и натурални(естествено срещащи се в природата).

Ето, например всички съставните компоненти на боровинките:

Синтетични съставки

Тук включваме всички съставки, които са създадени от човека, а не извлечени от природата. Включително и тези съставки, като млечната киселина, които се срещат натурално в природата, но често са създадени в лаборатории. Това ги прави, по-стабилни във формулирането на козметика, дори понякога и по-ефективни.

Има множество случаи, в които е по-добре да използваме синтетични съставки. Особено тези с чувствителна кожа, акне, розацея или екзема, би трябвало да избягват сложни формули, с много съставки и редица натурални екстракти. В тези случаи, козметика, която съдържа малко съставки, които са нежни към кожата е най-добрия вариант. Често това е медичинска козметика, съдържаща прости съставки, които са изследвани в продължение на години за толерантност към кожата.

“Натурални съставки”

Ние, също, години наред вярвахме в това, че натуралните и биологичните съставки са най-добрите за кожата. Звучи логично нали? Но, не е съвсем така. Изследванията показват, че има често срещани натурални съставки, които са дразнещи и увреждат бариерата на кожата.

Главно това са етеричните масла, цитрусувите екстракти и други ектракти от ароматни растения. Те могат да причинят и алергии, при продължителна употреба.

Един от най-големите проблеми на натуралната козметика, е че не винати е стабилизирана, и много често в тях няма консерванти. Най-тъжното е, че настъпва огромен страх, при упоменаването на тези съставки, а всъщност те са там, за да предпазват продукта. Когато нанесеш “натурален” крем от бурканчето с мръсни пръсти, и няма консерванти, тези бактерии много вероятно ще се разнесат из продукта. Тъй като този процес не е видим за човешкото око(докато продукта не започне да променя вида си), си мислим, че не се случва. Ако продукта, обаче съдържа консерванти, разнасянето на бактерии няма как да се случи.

Разбира се, това не важи за всички марки, които предлагат този вид козметика, Има такива, които с времето са доказали ефективността на формулировките си, които използват консерванти, тестват продуктите си в правилните условия и доставят желаните резултати.

Имаме много любими натурални съставки като: зелен чай, центела азиатика, соев протеин, екстракт от различни горски плодове, арганово масло, екстракт от овесени ядки и др. Те са полезни за кожата, и рядко могат да причинят увреждане на защитната бариера на кожата.

Съставки, които да избягваме

Бариерата на кожата ни предпазва от постоянното нападение на свободните радикали и помага на кожата да си върши работата – да се обновява. Кокато, обаче използваме съставки, които “я нападат” започваме да наблюдаваме кожни проблеми. Те не винаги са видими веднага, както и когато се храним нездравословно. Отнема време, за да видим разлика в нивата ни на енергия и промените в тялото. Същото важи и за козметика, която е пълна с аромати, изсушаващи алкохоли и етерични масла.

Днес е по-лесно от всякога, да се информираме и намерим продукти, които не съдържат следните съставки:

Алкохол денат

Среща се като alcohol denat., denatured alcohol, SD alcohol в съдържанието на продуктите.

Аромати

Среща се като fragrance, parfum или linalool, limonene, geranio (остатъци от етерични масла) в съдържанието на продуктите.

Етерични масла

Завършват на essential oil в съдържанието на продуктите, например lavender essential oil. Има малки изключения в тази категория, като маслото от чаено дърво, в малки дози за акнеична кожа (tea tree essential oil).

Цитрусови екстракти и масла

Срещат се като orange essential oil, lemon essential oil, grapefruit essential oil., orange peel exctract и др. в съдържанието на продуктите.

Ментолови екстракти и масла

Срещат се като peppermint essential oil и balm mint oil в съдържанието на продуктите.

Sodium laureth/lauryl sulphate

Среща се като sodium laureth sulphate и sodium lauryl sulphate в съдържанието на продуктите.

За някои продукти, може да се направи компромис, според типа кожа, проблема ѝ, и бюджета. Няма как да бъдем перфектни. Съвсем скоро, ще разгледаме по-подробно всяка от упоменатите лоши съставки.

Надяваме се да сме успели, да ти покажем, че няма значение дали дадената съставка е натурална или не. Важното е да не увреждат кожата, а да ѝ помагат. Ако сме пропуснали нещо, много бихме се радвали да ни пишеш и така да се учим взаимно 🙂

 


Снимки: lifestylemonster.com

Ingredients of All-Natural Blueberries

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *