Какво? Коджикова киселина. Налична е във ферментирали храни и напитки от Японската кухня, като мисо и саке. Формира се от ферментацията на различни видове гъби, соя или ориз.

За кои проблеми?

  • Хиперпигментация;
  • Неравномерен тен;
  • Мелазма;
  • Фотоувредена кожа;
  • Фини линии.

Какви свойства има?

  • Антиоксидантни;
  • Изсветляващи;
  • Избистрящи;
  • Противовъзпалителни;
  • УВ/радио защитни.

Как действа? Коджиковата киселина потиска производството на меланин, чрез блокиране на тирозиназа (ензим, който произвежда меланин).

Предимства?

Избистряне на тена

В проучване, направено в Япония е установено, че при 95% от 66 пациента, кожата е видимо избелване. В друго проучване направено сред 131 души, при 81% хиперпигментацията е била видимо подобрена.

Анти-ейдж

В проучване направено през 2000 година, е открито, че нанасянето на коджикова киселина, предотвратява фините линии и фотоувреждането на кожата.

Недостатъци?

Недостатък на коджиковата киселина е, че е изключително нестъбилна съствака. При излагане на въздух или слънчева светлина, става кафява и губи своята ефективност. Много козметични компании използват Коджик дипалминат като алтернатива, защото е по-стабилна.

В някои изследвания върху животни, коджиковата киселина има канцерогенни качества, но тъй като се абсорбира много бавно от човешката кожа, е малко вероятно да има такъв ефект върху човека.

Среща се рядко в козметичните продукти. Това се дължи най-вероятно на страничните ефекти.

Причинява ли фоточувствителност? Да, употребата на слънцезащитен продукт всекидневно, е задължителна.

Какви странични ефекти има? Дразнене, контактен дерматитис, чувствителност.

Счита се за безопасна в концентрации до 1%, но в козметиката се срещат и продукти с 4% коджикова киселина. Препоръчителна е употребата на продукти, съдържащи 1%, за да се избегне сенситивност.

Кога се използва? Може да се използва върху цялото лице, сутрин и/или вечер, в засимост от продукта.

Примерни продукти?

DERMACEUTIC YELLOW CREAM DEPIGMENTING CONCENTRATЕ

Garden of Wisdom Alpha Arbutin 2% and Kojic Acid 1% Serum

 


Източници:

https://www.mdpi.com/2079-9284/3/3/27/pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299900008736?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21164073

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/

https://www.truthinaging.com/ingredients/kojic-acid

https://www.premiumbeautynews.com/en/Kojic-acid-in-cosmetics-poses-a,338?checklang=1

https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/antioxidants/kojic-acid.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30537675

Снимка:

pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *