Както може би знаеш, има два вида слънцезащитни филтри – химични и физични, известни още като неорганични и органични(в случая думите „органично“ и „неорганично“ нямат нищо общо с „био“ продуктите). И двата вида предпазват кожата от УВА и УВБ лъчите. В козметиката често се комбинират за по-добра защита. Ще разгледаме по-подробно всяка отделна съставка в този, и в следващия ни блог пост.

Преди да преминем към темата, нека разгледаме видовете ултравиолетови лъчи. Те се делят на UVA1, UVA2, UVB, UVC.

 

UVB лъчите са тези, които причиняват изгаряния и нарушават ДНК на кожата. Повечето слънцезащитни продукти са направени с цел да ни предпазват от тях. UV индексите посочват именно, колко голям е шанса за изгаряне на кожата от 0 до 11+. SPF факторът в козметиката, показва защитата срещу UVB лъчите.

Когато говорим за широкоспектърна защита, имаме впредвид, че продуктът предпазва и от UVA лъчите. Те са отговорни за преждевременното стареене на кожата. Делят се на UVA1: лъчи с дължина 340–400 nm, и UVA2 – 320–340 nm. Те преминават през облаци и стъкла, без значение от сезоните и времето. Това са и лъчите, използвани в солариумите. Малка доза(10-15 минути) излагане на UVA лъчи всекидневно, води до образуване на фини линии и пигментни петна по лицето, и тялото. PPD фактора показва защитата срещу UVA.

Ефектът от излагането на UVB лъчите е видим много бързо – кожата почервенява или изгаря още същия ден. Ефектът от UVA лъчите обаче, е видим след години. За да се предпазим от тях тях трябва да нанасяме слънцезащита, да покриваме кожата и да избягваме прекомерното излагане на слънце.

 

 

За щастие, не е нужно да се предпазваме срещу UVC лъчите, благодарение на озоновия слой.

 

Какво? Химични слънцезащитни филтри. Съществуват над 30 различни съставки, но днес ще се спрем на само няколко от тях.

Кои съставки?

Avobenzone

Една от първите и най-популярните съставки в химичните слънцезащитни продукти. Фотостабилна е, освен когато в състава присъства Octinoxate. Често причинява раздразнение при тези с чувствителна кожа.

Други имена:

 • Butyl methoxy-dibenzoyl-methane; 

Предпазва срещу: UVA1

Tinosorb S

Един от най-добрите химични филтри. Подходящ за чувствителна кожа. Предпазва срещу целия УВ спектър. Изключително фотостабилна, дори подпомага стабилизирането на другите химични филтри(като Avobenzone) в състава на продуктите.

Други имена:

 • Bis-ethyl-hexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
 • Bemotrizinol
 • Anisotriazine
 • Escalol S
 • Tinosorb S Aqua

Предпазва срещу: UVB, UVA1, UVA2

Tinosorb M

Подходящ за чувствителна кожа. Действа като химичен и физичен филтър и предоставя широкоспектърна защита на кожата. Фотостабилен е и не действието му не деградира при излагане на слънце. Кожата почти не абсорбира съставката, въпреки че е под формата на микрофини частици. Подпомага стабилизирането на Octinoxate.

Други имена:

 • Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutyl-phenol
 • Bisoctrizole

Предпазва срещу: UVB, UVA1, UVA2

Mexoryl SX

Тази съставка е патентована от L’Oreal и присъства единствено в слънцезащитните продукти на марката и дъщерните ѝ фирми(Vichy, La Roche-Posay, Biotherm, Garnier, Keihl’s, Skinceuticals). Фотостабилна е и не прониква в кожата. Осигурява много добра защита срещу UVA, която я прави подходяща за тези, които искат да предотвратят фотостареенето и хиперпигментацията.

Други имена:

 • Terephthalylidene dicamphor sulfonic acid
 • Ecamsule

Предпазва срещу: UVA1, UVA2

Mexoryl XL

Тази съставка е патентована от L’Oreal и присъства единствено в слънцезащитните продукти на марката и дъщерните ѝ фирми(Vichy, La Roche-Posay, Biotherm, Garnier, Keihl’s, Skinceuticals). Фотостабилна е и не прониква в кожата. Често в продуктите се използва заедно с Mexoryl SX.

Други имена:

 • Drometrizole trisiloxane
 • Ecamsule

Предпазва срещу: UVA2

Helioplex

Патентован е от Neutrogena и присъства само в техните продукти. Представлява микс от Avobenzone и Oxybenzone.

Предпазва срещу: UVB, UVA1

Octinoxate

Една от най-често срещаните съставки против UVB лъчите. При взаимодействие със слънчевите лъчи, започва да деградира и да губи действието си. Комбинирането ѝ със съставки като Tinosorb M, може да предотврати този процес. Абсорбира се от кожата, което провокира противоречиви мнения относно безопасността на съставката.

Други имена:

 • Octyl methoxy-cinnamate
 • Ethylhexyl methoxycinnamate

Предпазва срещу: UVB

Octocrylene

Изключително стабилен химичен филтър, но предоставя доста слаба защита. Нужно е да се комбинира с други филтри, за да се създаде широкоспектърна и надеждна защита. Абсорбира се от кожата. Някои изследвания посочват, че произвежда свободни радикали в кожата. Може да причини раздразнение при чувствителна кожа.

Други имена:

 • Uvinul N539T

Предпазва срещу: UVB, UVA2

Oxybenzone

Не деградира при излагане на слънце и дори помага стабилизирането на други химични филтри. Предоставя слаба защита, и е нужно да се комбинира с други филтри. Може да причини раздразнение при чувствителна кожа.

Други имена:

 • Benzophenone-3

Предпазва срещу: UVB, UVA2

Uvinul T 150

Предоставя много добра дълготрайна защита срещу UVB лъчите. Не деградира дори и при интензивно слънце.

Други имена:

 • Octyltriazone
 • Ethylhexyl triazone

Предпазва срещу: UVB

Uvinul A Plus

Фотостабилен модерен филтър. Не се абсорбира от кожата. Предоставя надеждна защита срещу UVA лъчите.

Други имена:

 • Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate

Предпазва срещу: UVA2

Кои да избягваме, когато е възможно?

По-старите филтри като Avobenzone, Octocrylene и Oxybenzone.

Как действат?

Химичните филтри са създадени да абсорбират UV лъчите при контакт с кожата, вместо да ги отблъскват, както физичните филтри. Химичните филтри трансформират UV лъчите в топлина, която след това се отделя от кожата.

Предимства?

Химичните филтри предоставят по-добра защита срещу UVA лъчите. По-подходящи са за тези, които желаят да забавят признаците на стареене или пигментация по кожата. Модерните филтри като Tinosorb SX и Uvinul A Plus са фотостабилни, не се абсорбират и не причиняват чувствителност.

Химичните филтри не оставят бели следи и могат да бъдат формулирани под формата на лек крем/лосион, който е приятен за употреба във всекидневието. Много рядко това важи за изцяло физичните слънцезащитни продукти.

Недостатъци?

Някои от съставките причиняват раздразнение и акне при хора със по-чувствителна кожа.

Има противоречиви мнения за Oxybenzone, Octinoxate и Octocrylene. Това са по-стари филтри, които се абсорбират от кожата. Някои проучвания посочват, че тези съставки вредят на човешкото тяло. За потвърждение на тази информация са нужни повече изследвания.

За какъв тип кожа? За всеки тип кожа, освен свръхчувствителна

Примерни продукти?

La Roche Posay Anthelios Ultra SPF50+ 

Bioderma Photoderm Max Aquafluid SPF50+

Canmake – Mermaid Skin Gel UV SPF 50+ PA++++

Hada Labo Koi-Gokujyun UV White Gel SPF 50+ PA++++


Снимки:

weheartit.com

https://www.simplysunscreen.com/mexoryl-sunscreen.html

Източници:

http://www.smartskincare.com/skinprotection/sunblocks/sunblock_bisoctrizole.html

https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/sun-care/mineral-vs-synthetic-sunscreens.html

http://www.skinacea.com/sunscreen/uv-filters-chart.html?fbclid=IwAR3BM9onSAnvCCjaSqu3h1SfODj4_LIk1sIovdeFpwlUHMUWaJ1MovL-N4o#.XJ4WpBP7RQL

https://kindofstephen.com

https://labmuffin.com/chemical-vs-physical-sunscreens-the-science-with-video/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *