Както може би знаеш, има два вида слънцезащитни филтри – химични и физични, известни още като неорганични и органични(в случая думите „органично“ и „неорганично“ нямат нищо общо с „био“ продуктите). И двата вида предпазват кожата от УВА и УВБ лъчите. В козметиката често се комбинират за по-добра защита. Ще разгледаме по-подробно всяка отделна съставка в този, и в следващия ни блог пост.

Преди да преминем към темата, нека разгледаме видовете ултравиолетови лъчи. Те се делят на UVA1, UVA2, UVB, UVC.

 

UVB лъчите са тези, които причиняват изгаряния и нарушават ДНК на кожата. Повечето слънцезащитни продукти са направени с цел да ни предпазват от тях. UV индексите посочват именно, колко голям е шанса за изгаряне на кожата от 0 до 11+. SPF факторът в козметиката, показва защитата срещу UVB лъчите.

Когато говорим за широкоспектърна защита, имаме впредвид, че продуктът предпазва и от UVA лъчите. Те са отговорни за преждевременното стареене на кожата. Делят се на UVA1: лъчи с дължина 340–400 nm, и UVA2 – 320–340 nm. Те преминават през облаци и стъкла, без значение от сезоните и времето. Това са и лъчите, използвани в солариумите. Малка доза(10-15 минути) излагане на UVA лъчи всекидневно, води до образуване на фини линии и пигментни петна по лицето, и тялото. PPD фактора показва защитата срещу UVA.

Ефектът от излагането на UVB лъчите е видим много бързо – кожата почервенява или изгаря още същия ден. Ефектът от UVA лъчите обаче, е видим след години. За да се предпазим от тях тях трябва да нанасяме слънцезащита, да покриваме кожата и да избягваме прекомерното излагане на слънце.

 

 

За щастие, не е нужно да се предпазваме срещу UVC лъчите, благодарение на озоновия слой.

 

Какво? Физични слънцезащитни филтри: цинков оксид и титаниев диоксид.

Кои съставки? Единствените физични слънцезащитни филтри в козметиката са цинков оксид и титаниев диоксид. В съдържанието на продуктите присъстват като:

  • Zinc Oxide
  • Titanium dioxide

Цинковия оксид защитава срещу UVB, UVA1, UVA2(пълна фотозащита).

Титаниевият диоксид срещу – UVB, UVA2(непълна фотозащита).

Предимства? Най-голято предимство, е че са подходящи дори за най-чувствителната кожа, поради малкия риск от раздразнение или алергия. Титаниевият диоксид причинява акне при някои хора, но това крайно рядко важи за цинковия оксид. 

Недостатъци? Много често оставят бели следи по кожата, поради големия размер на молекулата. Слънцезащитните лосиони, съдържащи нано-частици, нямат този проблем, но към днешна дата, дали нано-частиците се абсорбират(или натрупват) в кожата и вредят на човешкото тяло, остава спорно.

Как действат? Най-често се твърди, че физичните филтри отблъскват UV лъчите, а химичните – ги абсорбират. Това важи при лъчите с дължина над 350 nm, в останалата част от UV спектъра, лъчите се абсорбират, без значение какъв слънцезащитен продукт се използва.

За какъв тип кожа? За всеки тип кожа, дори и за най-чувствителната.

Примерни продукти?

Bioderma Photoderm Nude Touch 

Clinique Mineral Sunscreen Fluid for Face SPF50

Намирането на физичен слънцезащитен продукт, който не оставя бели следи е трудна задача. Препоръчваме да изпробваш тестер или да избереш тониран продукт, който пасва на цвета на кожата ти.


Снимки:

Matilda Djerf

https://musculoskeletalkey.com/

http://www.skinacea.com/sunscreen/uv-filters-chart.html?fbclid=IwAR3BM9onSAnvCCjaSqu3h1SfODj4_LIk1sIovdeFpwlUHMUWaJ1MovL-N4o#.XRpkIJNKj-b

https://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb

https://kindofstephen.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *