Какво? Екстракт от зелен чай. Произвежда се от листата на чаеното растение Camelia sinensis. То е източник на растителни полифеноли, които са богати на антиоксиданти.

Какви ползи?

  • Намалява произдоството на себум;
  • Защитава от УВ лъчите
  • Помага при зачервявания;
  • Помага в борбата с акне;
  • Поддържа кожата еластична.

Как действа?  Eдно от най-важните свойства на зеления чай е, че съдържа големи количества полифеноли. Това са група от биофлавоноиди, за които изследователите твърдят, че имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства.

  • Полифенолите предпазват кожата от свободните радикали и вредните UV лъчи.
  • Антибактериалните му свойства елиминират бактериите, причиняващи акне. Намалява възпланието в порите и излишното поризводство на себум. Основният полифенол в зеления чай е епигаллокатехин-3-галат (ECGC). Локалното приложение на ECGC може да намали невъзпалителните лезии на акне. Направени са проучвания, в които е доказано, че полифенона има ефект върху акне и черни точки. Няма проучване, което да доказва ефекът му върху размера на порите, но намаляването на производствто на себум и черните точки предполага, че е възможно да свие порите.
  • Екстрактът от зелен чай съдържа активен ензим, който контролира производството на колагенеза.  Колагенезата разгражда колагена, който помага за поддържане на еластичността на кожата. Клинични проучвания показват, че хората, които използват продукти, съдържащи екстракт от зелен чай, имат по-малко зачервявания  и по-еластична и гладка кожа.
  • Може да се използва в зоната около очите. Антиоксидантите в зеления чай смаляват кръвоносните съдове около деликатната област на очите, за да намалят подпухналостта.

За кого? За всеки тип кожа, дори и чувствителна.

Причинява ли фоточувствителност? Не, дори предпазва от вредните лъчи. Въпреки това не може да се използва вместо слънцезащитен крем и не предпазва от изгаряния. От Embellie Beauty препоръчваме целогодишното използване на слънцезащитни продукти.


Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390139/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384166/

Снимка:

aestheticsrx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *