Какво? Витамин А, по–познат като семейство ретиноиди в козметиката.

Какви видове? Ретинил палмитат, ретинол, третиноин, ретиналдехид, адапален, тазаротин, изотретиноин(подредени от най-слаб към най-силен).

За кои проблеми? Фини линии, акне, фотоувреждане, пигментни петна, изглаждане на несъвършенствата.

За кого? За всеки, който страда от акне – леко или тежко. Също и за тези, които желаят да изгладят фините линии и текстурата на кожата, или да намалят пигметните петна.

За какъв тип кожа? За всеки тип, освен свръхчувствителна.

Какви ползи? По–гладка кожа, с намалено възпаление на акнето с избистрен тен.

Как действат? Ретиноидите увеличават клетъчната обмяна на кожата. Това е една от малкото доказани съставки, които комуникират с клетките и им “нареждат” да направят нещо. В случая се образуват нови клетки на по-бързи обороти, докато старите клетки се премахват. Така всъщност наяеве излиза по-свежa и по-гладка кожа.

Причиняват ли фоточувствителност? Да! Слънцезащитните продукти са задължителни при употребата всички видове ретиноиди.

Как се използва? Спазвай указанията на съответния продукт. Ние те съветваме да започнеш бавно. Ако не си използвала ретоноид досега, е най–добре да започнеш употребата му 2-3 пъти седмично във вечерната си рутина, постепенно увеличавайки честотата, стигайки до 6-7 пъти седмично.

Какви странични ефекти има?  Варират, в зависимост от вида ретиноид. По-слабите варианти имат по-малко нежелани ефекти, но все пак могат да доведат до зачервяване, изсушаване, белене, обрив и чувствителност.

Как да намалин страничните ефекти?

Техники за по-лесно толериране на ретиноидите:

  1. Започни с употребата на по-слаб ретиноид, като ретинол;
  2. Започни със слаба концентрация: 0,2% ретинол, вместо 1%;
  3. Използвай го 2 пъти седмично за две седмици, после 3 пъти за две седмици и тн;
  4. Смесвай равни части ретиноид и крем за лице, преди да го нанесеш;
  5. „Сандвич техника“: нанасяй крем за лице, изчакай да попие, и тогава нанеси ретиноида, изчакай да попие, и отново нанеси крем(т.е крем-ретиноид-крем).

Как да го включим в рутината си? Препоръчително е продукта да се нанася само вечер. В периода на ретинизация, намали (или спри за определен период) употребата на алфа- и бета-хидрокси киселините, л-аскорбиновата киселина, и другите силни киселини. Важно е и да включиш силно хидратиращ продукт сутришната и вечерната си рутина. Абсолютно задължителна е употребата на слънцезащитни продукти всекидневно!

Примерни продукти? Достъпен серум с ретинол предлагат The Ordinary. Ретиналдехид може да бъде намерен в аптеките от Avene. Третиноин в комбинация с клиндамицин (за акне) може да бъде закупен по предписание на лекар от аптеките в България. Третиноин предназначен за фини линии и пигментация, за жалост не се предлага в България. По предписание на лекар, може да бъде закупен от чужбина.

Използваш ли ретиноиди? Кои са любимите ти продукти? Ще се радваме да ни споделиш в коментарите 🙂


Снимка: pinterest.com

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834457/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26578346

https://drsambunting.com/blogs/sam-bunting/retinoids-retinol-a-derm-s-guide-to-retinoid-mastery

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *