Ред е на една много любима съставка, за която не чуваме често. Тя се справя успешно с редица кожни проблеми без нежелани странични ефекти.

Какво? Азелаинова киселина, която е вид дикарбоксилна киселина. Извлича се от пълнозърнести култури(ечемик, пшеница, ръж), но в козметичните продукти се използва главно в синтетична форма, защото е постабилна и ефективна. Тя също се произвежда естествено в човешката кожа.

За кои проблеми?
Акне, розацея, зачервявания, хиперпигментация, мелазма, затворени комедони, fungal acne(гъбично акне/маласезия).

За какъв тип кожа? За всеки тип кожа, дори чувствителна.

Какви свойства има? Антибактериални, противовъзпалителни, ексфолиращи, антиоксидантни.

Какви ползи?

  • Намалено възпаление на кожата;
  • Намаляване на акне;
  • Избистряне на тена;
  • Намалени зачервявания и папули на розацея;
  • „Отпушване“ на затворените комедони;
  • Изсветляване на пигментните петна от слънцето;
  • Намаляване чувствителността на кожата(която води до червенини).

Как действа? 

Все още има спорове как точно действа киселината. Известно е, че азелаиновата киселина намалява възпалените връзки на акне и на розацея. Прави кожата неблагоприятна среда за бактериите. Тя също предотвратява хиперкератинизацията(попадането на мъртви клетки в порите, поради високото наличие на протеина кератин), което води до намаляване на акне.

Причинява ли фоточувствителност? Не е известно да причинява фоточувствителност, но ако се бориш с акне, розацея или пигментни петна употребата на слънцезащитен продукт е задължителна през цялата година.

Кога има видими резултати? В проучване направено сред 1200 жени, резултатите от употребата на азелаинова киселина са били видими след 35 дни при 82% и след 73 дни при 93,9% от жените.

Как действа в сравнение с други съставки? Проучванията показват, че ефекта на азелаиновата киселина против акне е почти идентичен с този на бензоил пероксида и третиноина, но без страничните им ефекти. Комбинирайки го с ретиноид, ефективността му за избелване на кожата е сравнима с 4% хидрокинон(съставка забранена в козметичните продукти в ЕС), но с много помалко странични ефекти.

Как се използва? Може да се използва на цялото лице, сутрин и/или вечер след почистване на лицето и нанасяне на тоник, серум, преди нанасяне на крем.

Също така, може да бъде използвана локално(spot treatment): Само върху пъпките, петната и/или червенините.

Какви странични ефекти има? При употребата на азелаинова киселина се наблюдават много малко странични ефекти. Когато е формулирана добре, се толерира лесно от всеки тип кожа. В редки случаи може да се наблюдава изсушаване, парене или сърбене на кожата.

Примерни продукти? 

Страхотна съставка, но не я срещаме често в козметичните продукти, както например срещаме ретинола. Това се дължи на факта, че е трудна за формулиране и е ефективна при точното pH 4,9 (също като човешката кожа).

Формулировки до 10% се срещат в козметиката:

Paula’s Choice Azelaic Acid Booster 10%

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%

Garden of WIsdom Azelaic Acid 10% serum

Продукти с 15% азелаинова киселина( познат като Finacea) и 20% азелаинова киселина(познат като Skinoren) се считат за лекарствени продукти и се предписват от лекар.

 


Снимка: pinterest.com

Източници:

https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/basic-skin-care-tips/azelaic-acid-for-skin.html

https://www.futurederm.com/spotlight-on-azelaic-acid/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?uid=8654128&cmd=showdetailview&indexed=google

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10898830

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14979745

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31013011

http://europepmc.org/abstract/med/18246693

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *