Какво? Мелазма. Това е състояние на кожата, в което се появяват големи кафяви или синьо-сиви петна по лицето(снимка), макар че може да засегне и други части на тялото.

Мелазмата е по-често срещан кожен проблем при жените, отколкото при мъжете. Също така при хора с по-тъмен тен, отколкото тези с по-светла кожа. Тя рядко се среща по време на пубертета, обикновено се появява в по-напреднала възраст.

Кои зони на лицето засяга? 

 • Бузите;
 • Брадичката;
 • Носа;
 • Челото;
 • Горната устна.

Видове мелазма?

Епидермалната мелазма засяга най-горния слой на кожата, а пигментацията е с кафяв цвят и ясно дефинирани очертания.

Дермалната мелазма засяга по-дълбоките дермални слоеве на кожата и се характеризира със синьо-сиви петна.

Смесената мелазма (комбинация от епидермална и дермална) се проявява като кафеникаво-сив пигмент.

Причини? 

Слънцето е основен фактор, който допринася за появата на мелазма. Излагането на слънце дори за малко без слънцезащита, може видимо да потъмни петната. Дори да са започнали да избледняват зимата, лятото обикновено те се появяват отново. Това е и причината мелазмата да се завръща дори след като е била излекувана.

Промяна в хормоните, която настъпват при бременните жени, също са предпоставка за появата на мелазма. Тогава тя се нарича „хлоазма“, или маската на бременността. Противозачатъчните хапчета и синтетичните заместители на хормоните, също могат да доведат до появата ѝ.

Генетична предразположеност: ако имаш поднини с мелазма,  шансът да се появи и при теб е много по-голям

Опасна ли е? Мелазмата е доброкачествено заболяване на кожата и не е заразно, или опасно. Тя е безболезнена, но може да предизвика дискомфорт, когато е много забележима.

Разликата между мелазма и хипермигментацияКлючовата разлика между хиперпигментацията и мелазмата е външния вид. Хипермигментация обобщава всяко потъмняване на кожата. Терминът се използва по-скоро за малки, случайни петна по лицето. При мелазмата пигментираната зона е по-голяма и е възможно да е налично само едно петно с нестандартна форма.

Хипермигментацията е по-лесна за лечение, тя може да се третира с продукти без рецепта, докато мелазмата е по-трудна за лечение, тъй като шансът да се появи отново е доста голям.

Лечение?  Първата стъпка от лечението на мелазма е да се открие причината за появата ѝ с помощта на дерматолог. Консултация със специалист е задължителна, тъй като той може да прецени кое е най-подходящото лечение за твоя случай.

Ако мелазма се е появила по време на бременност, дерматолозите обиковенно препоръчват да се изчака 6-12 месеца след раждането. В повечето случаи мелазмата, която се е появила през този период изчезва, след като нивата на хормоните в тялото се върнат към нормалните си нива.

Ако се е появила поради прекомерно излагане на слънце, трябва да се започне лечение с локални продукти за избелване или с козметични процедури при дерматолог.

Най-важното при лечението на мелазма е защитата от слънцето. Необходимо е да се използва слънцезащитен крем ежедневно с висок фактор, за да се предотврати влошаването ѝ. Препоръчителна е употребата на физичен/минерален крем, който съдържа цинков оксид или титаниев диоксид.

Кои локални съставки?

 • Ретиноиди(увеличават естествения процес на клетъчния оборот )
 • Азелаинова киселина
 • Коджикова киселина
 • Локални стероиди, като кортикостероид
 • Мекинол (mequinol)
 • Гликолова киселина
 • Арбутин

Години наред, хидрохинона се е смятал за стандартната съставка за лечение на мелазма, но в проучване, направено през 1996, е открито, че 20% азелаинова киселина е толкова ефективна колкото 4% хидрохинон, но с много по-малко раздразнения и странични ефекти! Към момента, хидрохинон се смята за силно токсична съставка в козметиката и е забранена в редица страни, включително, и Европейския Съюз.

Държим да споменем, че комбиниране на няколко съставки, води до най-добри резултати. При комбинацията третиноин и азелаинова киселина, например, има по-голям резултат след 3 месеца, в сравнение с употребата на единствено азелаинова киселина.

Повечето продукти, съдържащи тези съставки могат да бъдат закупени без рецепта, но трябва да се използват само при лекарско предписание. В противен случай е възможен обратен ефект.

Кои козметични процедури?

Химичните пилинги и лазерите могат да доведат до нежелани ефекти, като епидермална некролиза, поствъзпалителна хиперпигментация и хипертрофични белези. Тези терапии се използват само ако локалното лечение е неуспешно! 

Както вече споменахме, всички лечения, включително пилинги и лазер, трябва да са предписани от лекар.

 


Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459271/

https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/melasma

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2807702/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654129

Снимка:

designscene.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *