Какво? Ботулинов токсин, по-познат като Ботокс. ⠀

Как се извършва процедурата? Ботоксът се инжектира в желаните зони със свръх тънка игла, като преди манипулацията се маркират “работните” точки. Процедурата отнема между 5 и 20 минути, в зависимост от това кои зони се третират. Количеството зависи от дълбочината на бръчките, както и от големината на зоната.

В кои зони мога да поставя ботокс? 

 • Хоризонталните бръчки на челото;⠀
 • Бръчките между веждите;⠀
 • Бръчките “пачи крак” около очите;⠀
 • Бръчките в горната част на носа;⠀
 • Над веждите – за повдигане на паднали клепачи;⠀
 • Брадичката;⠀
 • Бръчките над горната устна;⠀
 • В дъвкателния мускул(masseter);⠀
 • Бръчките на шията.⠀

Каква е разликата между ботокс и филър? Ботокса предотвратява мускулните контракции, които предотвратяват образуването на бръчки и линии. Филърите се използват за попълване на тези линии, за да скрият бръчките – те не предотвратяват появата им.

Кога е най-подходящия период за първата ми инжекция ботокс? Няма подходяща възраст, решението е напълно индивидуално. В последните години има растящ тренд за инжектиране на Ботокс сред 20-годишните, с цел предотвратяване на образуването на бръчки на по-късна възраст.

Какви са предимствата на ботокса? Вероятно най-ефективната неинвазивна процедура за моментално изглаждане на дори най-дълбоките бръчки.⠀

Има ли странични ефекти? Да, възможно е. Нито един от тях обаче не е постоянен и обикновенно отшумява в рамките на няколко дни. Най-честите са хематоми, леко зачервяване и оток, които отминават бързо. Най-серизоното последствие от поставянето на ботокс е т. нар. “падане на клепача”, което се случва в 1% от случаите. Дори и да е налична подобна реакция, тя не е перманентна и отшумява до няколко седмици.

Веднага ли получавам резултати? Обикновено резултатите са видими от 2 до 14 дни след инжектирането.⠀

Болезнена ли е процедурата? Строго индивидуално е – за някои е болезнена, за други не е. ⠀

Какво количество трябва да си сложа? Единицата варира от пациент до пациент. Точното количество се преценя след консултация със специалист. Съветваме да не се слага много при първата процедура. Винаги може да се добави допълнителна доза след 2 седмици, когато пълния ефект е налице.⠀

Колко често е необходимо да се прави процедурата? Ефектът трае 3-6 месеца, в заивисимост от пациента и броя на използваните единици. Ако желаеш да поддържаш първоначалния ефект е необходимо да го подновяваш веднъж на всеки 3-4 месеца.

Какъв е възстановителния период? Червенините и подутините намаляват до няколко часа.

Какво не трябва да правя преди процедурата? Избягвай употребата на Витамин А (локално), кола маска, Аспирин, Ибупрофен, билкови добавки и Омега-3 мастни киселини, за няколко дни.

Какво не трябва да правя след процедурата? 

 • Не трябва да масажираш или натискате инжектираните места; 
 • През първите 4 часа се избягва легнало и наведено положение;
 • До 24 часа след процедурата се избягва спорт;
 • До 72 часа след процедуата се изягват козметични процедури, при които се използва спирт, пилинг или масаж.

Къде? Процедурара може да бъде извършена в повечето козметични салони, дерматолози и пластични хирурзи. За най-добри резултати е препоръчително да посетиш лекар, а не козметик. Преди записване на час, проучи добре мястото, специалиста и поискай консултация и снимкис резултатите на предишни клиенти.

Цена? Цената на една процедура варира от 200-600 лв. според зоната, единиците и специалиста.

 


Снимка:

tumblr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *