Може би си чувала за скавлан и се чудиш дали това е сквален, а може би изобщо не си чувала за него. Това е един страхотен антиоксидант, който е наличен естествено в кожата, но за съжаление количеството му намалява с течение на времето. Локалната му употреба има забележителни ползи върху кожата и е подходящо за всеки тип кожа.

Преди да започнем със същинската част нека изясним разликата между сквалАн и сквалЕн.

Скваленовото масло е ненаситно масло, което се произвежда от нашите собствени клетки, също така се среща в маслините, захарната тръстика и др. Проблемът е, че оксидира много лесно и поради компонент, който се образува с оксидацията, може да доведе до акне.

Сквалановото масло е наситно масло, образува се когато скваленът претърпи хидрогенираща обработка, която го превръща в стабилно масло и се предотвратява процеса на оксидация.

Ползите, които получаваме при употребата на сквалановото масло

1.Хидратация за всеки тип кожа

Скваланът увеличава хидратацията на кожата чрез предотвратяването на транс-епидермалната загуба на вода. Тъй като тялото ни го произвежда естествено, кожата лесно абсорбира маслото. Въпреки че предоставя страхотна хидратация, то е леко и не се усеща тежко или мазно. Не зашушва порите, което го прави идеален избор за хора с по-мазна кожа.

2. Омекотява кожата

Скваланът е предпочитана съставка в грижата за кожата поради своите забележително високи омекотяващи свойства. Счита се за емолиент – лесно се разнася и е „козметично елегантен“(приятен за употреба).

3. Успокоява кожата

Молекулната му структура е толкова близка до собствената ни кожа, че то пронива дълбоко в кожата и се грижи за нея на клетъчно ниво. 

4. Контролира омазняването

Скаланът може да помогне за регулиране на излишното производство на себум. Това го прави по-добър избор от маслото от жожоба, което също има този ефект, но е по-нестабилна мононаситна мазнина. То е толкова близо до човешкия себум като структура, че кожата няма нужда да произвежда излишен себум, след нанасянето му.

5. Има антибактериални свойства

Сквалановото масло натурално се бори с бактериите по кожата.

Бонус: Стрхотно олио е за коса

Скваланът може да бъде използван и по дължината на косата, за защита от топлинна обработка или за хидратация на краищата ѝ.

 

За съжаление количеството му в кожата ни намалява с течение на времето. Нивата на сквален достигат връх по време на юношеството и намаляват с напредването на възрастта. Всъщност, около 12% от повърхност на кожата е направена от сквален при раждането, но около 20 годишна възраст, неговото производство започва бързо да намалява.

 

Като заключение, можем да кажем, че според нас напълно си заслужава сквалановото масло да бъде включено в рутината за грижа за кожата. Цената му е достъпна, а има изключително благоприятни ползи за кожата. Ако имаш някъв опит със сквалановото масло или въпроси относно употребата му, можеш да ни пишеш долу в коментарите.

 


Снимка: pinterest.com

Източници:

http://www.jlr.org/content/51/11/3377.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22361190

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086530/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *