Във втората част от серията ни за The Ordinary ще разгледаме продуктите съдържащи Витамин А и различните киселини, които марката предлага. Тук можеш да прочетеш предишният ни блог пост, в който описахме продуктите с Витамин С от марката. 

При употребата на тези продукти слънцезащитата е от изключително значение. Ретиноидите ексфолират горният слой на кожата и тя може да стане по-чувствителна към слънцето.  Тук можеш да прочетеш защо трябва да нанасяме слънцезащитен крем ежедневно, дори когато времето е облачно. Също трябва да споменем, че ретиноидите не бива да се използват от бременни жени или кърмачки.

Ретиноиди

Granactive Retinoid 5% in Squalane

Granactive Retinoid 2% in Squalane

Tози безводен разтвор се предлага в две концентрации – 2% и 5% усъвършенстван ретиноиден активен комплекс, наречен грануактивен ретиноид. Съставката е с доказани качества за намаляване на признаците на стареене. От компанията твърдят, че тази формула е в пъти по-добра от формулата с ретинол. Също така, твърдят, че гранактивният ретиноид е по-ефективен и предизвиква по-малко дразнене. Продуктът не трябва да се използва заедно с други ретиноиди(ретинол, третиноин или ретинолова киселина). Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Продуктът се използва само вечер.

 

Granactive Retinoid 2% Emulsion 

Тази формулировка комбинира две форми на ретиноид – грануактивен ретиноид(комплекс от солюбилизиран хидроксипинаколон) и чист ретинол. Двете форми са използвани, за да се предотврати дразненето, свързано с употребата на ретиноидите. Същевременно осигуряват по-добри видими резултати срещу признаците на стареене, отколкото употребата само на ретинол. Консистенцията е по-хидратираща от останалите две на марката. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Продуктът се използва само вечер.

 

Retinol 0.2% in Squalane

Retinol 0.5% in Squalane

Retinol 1% in Squalane

Ретинолът е добра позната съставка, използвана от редица марки. Главно се употребява за подобряване на признаците на стареене и акне. Tози безводен разтвор съдържа 0.2%, 0.5% или 1% чист ретинол. Консистенцията му е лека и мазна(колкото и странно да звучи), тъй като съдържа скуланово масло(подходящо и за мазна кожа), за да се предотврати вероятното изсушаване на кожата. Ретинолът може да предизвика значително дразнене, зачервяване и лющене на кожата, особено около очите и устата в ранните стадии на употреба, докато кожата изгради толерантност към продукта. Препоръчва се да се започне с ретинол 0.2% и постепенно да се увеличава към по-висока концентрация. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Продуктът се използва само вечер.

 

Киселини

AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Този пилинг съдържа 30% Алфа-хидрокси киселини (гликолова, млечна, винена, лимонена), 2% бета-хидрокси кислеини (салицилова киселина). Това е изключително силна формула, която не се препоръчва за чувствителна кожа. Нанася се като маска, за не повече от 10 минути.

Алфа-хидрокси кислеините (AHA) ексфорлират най-горния слой на кожата и придават по-свеж, равномерен тен. Те са разтворими във вода и действат само на горния слой на кожата(премахват мъртвите и увредени клетки). Бета хидрокси киселините (BHA) също ексфолират горният слой на кожата, но тъй като са мастноразтворими, проникват и в порите. Това ги прави идеална съставка при запушени пори.

Тази комбинация от AHA и BHA е предзначена за намаляване на пъпки, изглаждане на текстурата на кожата и избистряне на тена. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Използва се вечер, 1-2 пъти седмично.

 

Alpha Lipoic Acid 5% 

Алфа-липоева киселина е мощен антиоксидант, който обновява горния слой на кожата и подобрява текстурата ѝ. Съставката е нестабилна във вода, и поради този факт, тази формула се усеща леко мазна. Концентрацията от 5% е доста висока. Бъди внимателна при употребата – не нанасяй продукта повече от 2-3 пъти седмично.

Използва се вечер, 2-3 пъти седмично.

 

Azelaic Acid Suspension 10%

Азелаиновата киселина е нежен ексфолиант, който е изключително ефективен при третиране на пъпки, зачервявания и белези от акне. Тази съставка е подходяща за всички типове кожа и действа като антиоксидант. Азелаиновата киселина често се предписва от дерматолози за лечение на акне и розацея, но в по-висока концентрация. Този крем съдържа силикони, и нанасянето му е изключително лесно, но тъй като буквално за секунди „изчезва“ по кожата, е много вероятно да прекалиш с количеството. Препоръчителното количество е големината на едно грахово зърно. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Може да се използва сутрин и вечер.

 

Glycolic Acid 7% Toning Solution

Гликоловата киселина е алфа-хидрокси киселина, която ексфолира горния слой на кожата. Концентрацията от 7%  обещава по-равномерен тен и ексфолиране на мъртвите клетки. Той е с най-малка молекула от всички алфа-хидрокси киселини, и поради този факт прониква по-лесно в кожата. Това прави гликоловата киселина и най-силната от всички алфа-хидрокси киселини. Полезна за хора с хиперпигментация, белези и фини линии. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Продуктът се използва препоръчително вечер.

 

Lactic Acid 5% + HA

Lactic Acid 10% + HA

Млечната киселина е друга алфа-хидрокси киселина, която също ексфолира кожата. Тя е по-лека от гликоловата, която я прави отличен избор при тези, които тепърва започват употребата на химични екфолианти. Ексфолира кожата, като подобрява тексурата ѝ, и се бори с фините линии. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Може да се използва сутрин и вечер.

 

Mandelic Acid 10% + HA

Бадемовата киселина е най-слабата алфа-хидрокси киселина, поради голямото ѝ молекулярно тегло- 152,1 далтона(гликоловата киселина – 76.0 далтона). Този голям размер позволява на бадемовата киселина да проникне по-бавно в кожата, което я прави много по-нежна и подходяща дори при чувствителна кожа. Предлага повърхностно ексфолиране на кожата. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Продуктът може да се използва сутрин и вечер.

 

Salicylic Acid 2% Solution

Салициловата киселина е бета-хидрокси кислеина. Както споменахме, бета-хидрокси киселините (BHA) също ексфолират горният слой на кожата, но тъй като са мастноразтворими, проникват и в порите. Това ги прави идеалната съставка при запушени пори. Този 2% разтвор е пдходящ при акнеична кожа и черни точки. Всекидневната употребата на слънцезащитен лосион е задължителна.

Може да се използва сутрин и вечер.

 

Другите съставки, като антиоксидантите, ще разгледаме във следващия ни блог пост. Ако имаш въпроси, остави ги в коментарите!

 


Снимка: fenwick.co.uk

Източници: deciem.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

 

Comments (2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *