Ниацинамид

Ниацинамид, или витамин B3, е една от най-добрите съставки в козметиката. Има редица ползи за кожата: противовъзпалителни, антимикробни, фотозащитни и избелващи. Съставката е сравнително евтина и стабилна(за разлика от витамин С, например). Може да се намери в много продукти на пазара: кремове, лосиони, серуми, почиствщи гелове и др. Често използвана съставка от френските парафармацефтични марки. Според направените клинични изследвания, поносимостта към съставката при повечето хора е много добра.

Ползи

Акне

Поради противовъзпалителните и антимикробните си свойства, съставката е изключително ефективна в борбата с акне. В проучване направено за ефективността на ниацинамида в борбата с акнето, е доказано, че в комбинация със салицилева киселина действа сходно на бензиол пероксид, но запазвайки значително по-висока хидратация на кожата.

Други ползи, които са забелязани при проучването са: намаляване на големината на порите, намаляване производството на себум, подобряване текстурата на кожата.

Зачервявания/Розацея

При третирането на розацея, ниацинамида намалява възпалението и пъпките, приличащи на акне. Много често при хора страдащи от розацея (или хронично зачервяване на кожата), естествената бариера на кожата е нарушена. Следователно тя има нужда от допълнителна грижа и предпазване от околната среда. Ниацинамидът има стабилизиращ ефект върху защитната бариера на епидермиса, укрепва го и стимулира синтеза на серамиди. Това, само по себе си, води до намаляване на зачервяването на кожата.

Пигментни петна

Ниацинамидът също има доказани избелващи свойства за кожата. Той подпомага изсветляването на кафявите петна, както и червените белези след акне.

Суха кожа/Екзема

Както споменахме, ниацинамидът укрепва горния слой на кожата и подобрява защитната функция на епидермиса. При този стабилизиращ ефект, се наблюдава намаляване на трансепидермалната загуба на вода, т.е. кожата задържа по-голямо количество влага. В проучване направено сред 50 жени, хидратацията на и качеството на горният слой на кожата са значително повишени при нанасянето на хидратираш крем съдържащ ниацинамид два пъти дневно.

Анти-ейдж

Ниацинамидът има фотозащитни свойства и предпазва кожата от свободните радикали. Порадии тази причина, се наблюдава и подобрение в признаците на стареене. При зряла кожа, локалното нанасяне на съставката подобрява структурата на горният слой на кожата и изглажда фините линии.

Странични ефекти

Парене и щипене са наблюдавани при някои от участниците в проучванията, но при повечето случаи се придобива толерантност към съставката и тези симптоми изчезват.

 

Ниацинамида е отлична съставка, от която всеки може да се възползва, тъй като се среща в много продукти на пазара. Можеш да я намериш и в по-евтини и в по-скъпи формулировки. Ние препоръчваме да не инвестираш много, тъй като самата съставка е евтина и лесна за формулиране. Можеш да вмъкнеш серум с ниацинамид в рутината си(след почистване на лицето) или хидратиращ крем съдържащ съставката. Ако имаш въпроси около ниацинамида или примерни продукти, остави ни коментар!


Снимка: byrdie.com

Източници:

https://www.karger.com/Article/Pdf/359974

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1080/10915810500434183?journalCode=ijtb

http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2018;volume=84;issue=2;spage=234;epage=237;aulast=Bains

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28220628

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147561

https://static1.squarespace.com/static/57330ac21d07c0d298ec51e3/t/586e4a743e00bed6a0bdef31/1483623030643/ch10.pdf

http://www.dermatologytimes.com/dermatology/anti-aging-effects-niacinamide

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16209160

http://www.beauty-review.nl/wp-content/uploads/2014/04/Niacinamide-containing-facial-moisturizer-improves-skin-barrier-and-benefits-subjects-with-rosacea.pdf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *