След летните почивки и прекомерното излагане на слънце, много жени забелязват кафяви петна по лицето си, също познати като пигментни петна или възрастови/старчески петна. Има различни видове лечение, които ти представяме днес.

Видове

Възрастови/старчески петна

Възрастовите петна, или соларното лентиго, могат да бъдат светло-кафяви, както и тъмно кафяви. Те са с различна големина и се образуват най-често по лицето, раменете и ръцете. Шансът да се образуват расте с възрастта, но се срещат и при млади хора, които са били прекомерно изложени на слънце. Те не избеляват драстично през зимните месеци.

Лунички

Луничките са добре познати на всички ни. Те са малки на големина, гъсто разположени, кафяви петна по кожата. Най-често се срещат по местата, които са изложени на слънце през по-голямота част от годината – лицето, деколтето, и ръцете. Хората с по-светла кожа е по-вероятно да имат лунички. Те могат да се образуват в ранна възраст и по-принцип избледняват през зимата.

Мелазма

Мелазмата са кафяви или сиви участъци по кожата, които се образуват поради излагането на слънце или поради хормонални промени в тялото. За разлика от възрастовите петна, тя често обхваща по-голям участък, докато възрастовите петна могат да бъдат само едно или две. Мелазмата може да се образува и по раменете, врата и деколтето. Жените са по-склонни да страдат от това състояние, отколкото мъжете.

Причини за кафяви петна

Слънце

Слънцето е главният причинител за появата на пигментните петна. Ултравиолетовите лъчи увреждат кожата и подпомагат образуването на меланина, който е отговорен за пигментните петна.

Солариум

По-същата логика, солариумите са изключително вредни за кожата. УВ увреждането може да се появи дори години след посещенията в солариума.

Хормонални промени

Често при бременност или употребата на противозачатъчни хапчета, се образуват петна по лицето поради промените в хормоните.

Премахване на кафяви петна

Локално

Съставките, които са ефективни при избелването на пигментните петна са:

  • Хидрохинон
  • Алфа-арбутин
  • Алфа-хидрокси киселини
  • Азелаинова киселина
  • Коджикова киселина
  • Аскорбинова киселина (Витамин С)
  • Третиноин (Витамин А)

Това са силни активни съставки и е нужно да бъдеш внимателна и да спазваш указанията. Натуралните продукти рядко имат значителен ефект върху петната по лицето и експериментите с домашни маски и мазила е препоръчително да се избягват(особено тези включващи лимон и сода бикарбонат).

Микронидлинг

Премахването на кафявите петна в домашни условия може да бъде постигнато чрез процедурата микронидлинг, известен още като колагеново инудукционно лечение. Името в буквален превод е “убождане с микро игли”. Дерматолозите го използват от десетилетия за лечение на белези (главно по лицето).

Процедурата представлява употребата на дерма ролер върху кожата. Този процес имитира формирането на рани, поради търкалянето на ролера. Това предизвиква повишена клетъчна активност и отделяне на различни протеини, калий и растежни фактори от клетките във външната среда, водещи до миграцията на фибробласти до мястото на увреждане и следователно до индукция на колаген. За повече информация относно дерма ролер от Embellie Beauty, кликни тук. Времето за възстановяване с него е около 8 часа. Времето за възстановяване при процедура с по-дълги игли се увеличава.

Химичен пилинг

Химичните пилинги също са доста ефективни в борбата с кафявите петна. Те регенерират епидермиса(в някои случаи и дермиса) като така, наяве излиза нов слой здрава кожа. Има различни видове киселини, които се използват и те варират в интезитет. Поради тази причина се препоръчва консултация с дерматолог. Времето за възстановяване зависи от дълбочината на процедурата.

 

Може би най-важното при лечението на пигментните петна е ежедневната употреба на слънцезащитен лосион по засегнатите зони. Без предпазване от УВ лъчите, петната могат да потъмнеят или да се появят нови такива. Много е важно да се създаде навик за защита от слънцето през цялата година, за да намалее риска от повторната им поява след лечението им.

 


Снимка: Zoë Barnard by Emily Delphine

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976400/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0066285/

https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/age-spots

https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/melasma

https://www.aocd.org/page/Hyperpigmentation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556180/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *