Всички знаем, че истинската красота идва отвътре. Здравословното хранене и ежедневното консумиране на достатъчно количество вода са необходими за поддържане на красива, здрава кожа, но това не винаги е достатъчно. Ако имате нужда допълнителна грижа за кожата си и още доза красота, в тази статия ще разкажем какви добавки може да приемата за да го постигнете.

Какво са хранителните добавки?

Това са най-вече витамини и минерали, които са предназначени да компенсират съставките, които липсват в ежедневната ни диета. Те се определят като концетрирани източници на хранителни вещества(или други вещества с хранителен/физиологичен ефект), които допълват нормалната диета.

Кожата действа като естествена бариера между вътешната среда и външната среда, като по този начин играе важна роля в билологичните функции. Тя ни предпазва срещу механични/химични увреждания, микроорганизми и ултравиолетово увреждане. Хранененто оказва критично вклияние върху укрепването на способностите на кожата да се бори срещу тези агресори.

Хранителните недостатъци, често са свързани с нарушенията на здравето на кожата. Храненето може да повлияе както положително, така и отрицателно на състоянието й. Хранителните добавки са нова стратегия в ежедневната практика на дерматологията, както и допълнение в козметичната област. Екологичните фактори влияят на стареенето на кожата, което води до намаляване на блясъка й. Храненето и особено антиоксидантите биха могли да помогнат в борбата срещу деградацият на кожата.

От NCBI e проведено изследване на това как влияят оралните добавки богати на антиоксиданти въху кожата при жени. В клиничното проучване са включени 35 жени, на възраст 40-70 години, с тъмен тен на кожата. Приемат дневна доза 150мг. богата на антиоксинданти, съдържаща пъпеш концентрат богат на мономери на флаваноли, витамин С и цинк в продължение на 8 седмици. Кожните “червени розови” и “маслиени” цветове се подобряват значително.  Блясъка на кожата също е бил подобрен. Несъвършенствата по кожата на лицето са значително намалени след приема на богатия на антиоксиданти състав.

Тъмните кръгове, зачервяването и петната значително намаляват след перорално лечение. Твърдостта и еластичността са подобрени. Субектите са удоволетворени в световен мащаб от продукта (82%) и намират подобрение в кожата на лицето си. Освен това, 67% съобщават, че иглеждат по-добре след приема на добавката.

Флавониоди

Фитоестрогените са растителни съединения, които имат подобен ефект на естроген. В хранителните добавки основно се използват изофлавиони. Те са получени главно от соя и други бобови растения, лигнани(намиращи се в лененото масло) и куместан, намерени в сланчогледовеите семена и бобовите кълнове. Флавониодите (полифенолите), включително фитоестрогените, се използват все по-често при меномаузата, за да забавят признаците на стареене на кожата.

Флавонилите се срещат в боровинки, червен боб, червени боровинки, къпини и много други храни включително черевено вино, видове ядки и зеленчуци.

Помагат за остраняването на сърдечно съдовите заболявания, противовъзпалителните свойства също помагат на организма да се бори с най-тежките алергии. Те са мощен антиоксидант, кото осигуряват забележителна защита срещу оксиданти и свободните радикали.

Коензим Q10

Друго съединение с антиоксиданти свойстеа е коензим Q10 или убихинон. Среща се в животинските и разстителни светове, така и сред микрооргазнизмите. Това съединение се намира във всяка жива клетка на организма. Играе важна роля в митохондриите, където по време на процеса на изграждане на кислород се образува енергия. Процесът на стареене на организма е резултат от митохондриалното увреждане, причинено от свободните радикали. Коенцим Q10 активира защитните механизми, предпазва клетките на тялото от окисляване и стимулира метаболизма и регенерацията. Ускорява подновяването на клетките и забавя процеса на стареене. Поради своите характеристики той често се нарича “елексир на младостта”.

Като мощен антиоксиндат Коенцим Q10 може да увеличи абсорбирането на други хранителни вещества. Доказано е, че допълнително увеличава ефекта от витамин С и Е и антиоксиданти, които вече са в тялото. Въпреки, че тялото има способността да направи самостоятелно Коенцим Q10, продукцията естествено намалява с възрастта.

Хиалоронова киселина(НА)

Хиалороновата киселина е доказано безопасна при орален прием. Изследванията показват, че оралното приемане на HA има благоприятен ефект върху колянните стави, гладкостта и хидратацията на кожата. Проучването е проведено с приемане на 240мг на ден в продължение на 6 седмици.

Масло от вечерна иглика

Осигурява витамин Е – антиоксидант, който допринася за предпазване на клетките от стреса на околните процеси. Маслото от вечерна иглика е едно от най-богатите на омега 6 мастни киселини, наречена гама линолидна киселина (GLA). Маслото има противовъзпалителни свойства и помага за регулирането на хормоните. Също така, е от съществено значение за клетъчната структура, нервната функция и еластичността на кожата. Доказано е, че маслото от вечерна иглика помага при лечение на въчпалителни кожни състояния като екзема, дерматит и акне.

Цинк

Това е минерал, който подпомага имунната система и поддържа структурата на кожата, наричат го “механикът на кожата”. Забавя признаците на преждевременно страеене, предпазва от вредата на слънцето и от всякакви кожни възпаления. Изключително полезен е в борбата с акне.

Ненаситни мастни киселини

Омега 3 мастни киселини, които се намират в рибеното масло и местото (скумрия, акула и сьомга) и омега 6 мастни киселини получени от каменните растения (ленено масло и масло от касис, грозде и тиква) са ценно хранително вещество за кожата. Те играят две основни роли в тялото: осигуряват подходяща структура, гъвкавост и функциониране на клетъчните мембрани и са от съществено значение за синтеза на вътреклетъчните липиди в роговия слой.

Астаксантин

Това е мощен антиоксидант, които може да се приема локално и орално предпазва от вредата от слънцето, увеличава еластичността, намалява признаците на стареене и има противовъзпалителни свойства.

Най-добрият източник на витамини и микро- и макронутиенти, които засягат кожата е правилно балансираната диема. Повяата на изцяло нови хранителни продукти, обогатени с избрани хранителни вещества и хранителни добавки, ни позволява да се грижим за здравословното потребление на тялото.

Витамин Е

Е силен антиоксидант, помага за защитата от свободните радикали, преждевеменното стареене и помага в заздравяването на рани.

Витамин С

Това е основният антиоксидант на водните организми. Той е основният кофактор в многоборойните синтези в тялото. Освен това допринася за биосинтезата на колагена и усковява заздравяването на раните. Без наличието на достатъчно витамин С, тялото ни не може да произведе колаген, а никоя от нас не иска това.

Витамин А

Подходящ е при лечение за различни кожни проблеми като акне, екзема, псориачис, рани и слънчево изгаряне.

Витамин Д

Допринася за растежа на клетките на кожата, помага при борбата със свободните радикали, които могат да причинят преждевеменно стареене.

 

Надяваме се този блог пост да ви е бил полезен. Напишете ни в коментарите кои добавки използвате или сте използвали и дали бяхте доволни!

 


Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836433/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076548/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4112259/

https://www.skincarebyalana.com/blog/beauty-supplements-trend-safe-need-know/

Снимка: Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *