За много от нас, все още има неясни въпроси около слънцезащитата – защо е нужна, колко често да се нанася и тн. В този пост ще се опитаме да отговорим на някои от тях и да покажем защо тя е най-добрия анти-ейдж продукт. Отговорите са базирани на научни проучвания, приятно четене!

 

Какво е нужното количество за защита на лицето?

Препоръчителното количество от Европейския съюз е 2мг на см². Според SCCP, лицето е приблизително 565 cm². Това води до факта, че е нужно да нанасяме приблизително 1.13мл. слънцезащитен продукт, за да постигнем пълна защита на лицето(тази обозначена върху продукта, напр. SPF 50). При ежедневно нанасяне, 30 мл крем трябва да бъде употребен в рамките на месец. Това са приблизителни стойности и за някои хора, това може да бъде по-малко или повече от нужното.

 

Какво става, ако нанасям по-малко количество?

Ако нанасяш по-малко от препоръчителната стойност, то тогава крем с фактор 50 може да спадне до фактор 15, и да има участъци, които съвсем не са покрити и остават незащитени.

 

Достатъчно ли е да използвам фон дьо тен със слънцезащита?

Тук се връщаме отново към първите въпроси. При наличие на фактор 15 или 30 във фон дьо тена, трябва да нанасем приблизително 1.13мл фон дьо тен, за да сме защитени. Това е повече отколкото всяка от нас е свикнала да нанася. Имайте впредвид, че четките и гъбите попиват фон дьо тена, следователно, за да сме добре защитени трябва да нанасяме още повече. Ако желаеш да се предпазваш от слънцето, е най-добре да използваш слънцезащитен крем.

 

Натрупва ли се защитата, ако използвам и крем, и фон дьо тен с фактор?

При нанасяне на няколко продукта със фактор, например крем със 50 и фон дьо тен със 30, защитата се равнява на най-високия нанасен фактор, а именно 50, а не 80.

 

Нужно ли е да го нанасям всекидневно?

Да, ако искаш да забавиш признаците на стареене по кожата, да избегнеш пигментните петна и рака на кожата. В проучване, което е продължило 4,5 години, при групата, която е нанасяла слънцезащитен крем всекидневно, няма видимо увеличение на бръчките и фините линии . Също така е доказано, че риска от рак на кожата е със 73% по-малък при редовната употреба на крем със слънцезащитен фактор.

Ако не те притесняват тези точки, не е нужно да го нанасяш всекидневно.

При употребата на киселини, като алфа-хидроски киселините или ретиноиди, всекидневната употребата е задължителна, тъй като кожата става фоточувствителна.

 

Трябва ли да нанасям слънцезащитен крем на всеки 2 часа, дори ако съм в офиса през повечето време?

Има много спекулации по този въпрос. След проучването ни, намерихме доктори, които казват, че не е нужно, и такива които казват, че е. Най-добрият вариант е да повторим поне веднъж-два пъти, например преди обедната почивка и преди да излезете от работа, за да сме сигурни, че получаваме нужната защита от слънцето.

 

Защо трябва да нанасяме слънцезащита на всеки 2-3 часа?

По време на деня слънцезащитният крем се изтрива, изтънява, както и свойствата му намаляват.

 

Кой филтър е по-добрър: физичен или химичен?

Няма по-добър или по-лош. Зависи от типа кожа, например хората със чувствителна кожа предпочитат физичните. Други имат предразположение към пигментни петна и меланома, и искат да бъдат защитени по най-добрия възможен начин, а именно чрез нови и подобрени химични филтри. Химичните филтри са и по-добри в защитата срещу УВА лъчите(тези, които причиняват стареене на кожата).

Искаме да отбелечем също, че някои от новите съставки като Тиносорб действат като химичен и физичен филтър.

 

Как да избегна белите петна?

Най-често бели петна оставят физичните филтри. Ако не държите продуктът да бъде физичен(минерален), изберете химичен от новата генерация. А ако държите на това да бъде физичен, може да закупите такъв, който има цвят(пример) или да нанасяте фон дьо тен, за да заличите белите петна.

 

Кой е най-добрия за чувствителна кожа?

Физичните, или минерални, слънцезащитни продукти са най-подходящи за тези с чувствителна кожа. Търсете съставките titanium dioxide и zinc oxide в съдържанието.

 

Химичните филтри причиняват ли хормонален дисбаланс?

Оxybenzon е съставката, която някои смятат за опасна за хормоните. Според проучванията, които открихме е нужно да я употребяваме в невъзможно големи количества, за да има тя ефект върху здравето на човека. Тези стойности не могат да бъдат постигнати при редовната му употреба по цялото тяло.

 

Кой е най-добрия крем/лосион?

Най-добрият е този, който харесваш ти и използваш всекидневно 🙂

 

Имаш ли други въпроси относно слънцезащитата? Задай ни ги в коментарите и ще се опитаме да ти отговорим!

 


Снимка: pinterest.com

Изпочници:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-07-1036_en.htm

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-07-282_en.htm

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0781.2011.00557.x

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_190.pdf

http://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.2010.28.7078

https://www.jaad.org/article/S0190-9622%2817%2932908-0/fulltext

http://annals.org/aim/article-abstract/1691733/sunscreen-prevention-skin-aging-randomized-trial

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *