Чувствителната кожа може да бъде изключително неприятно състояние и изисква допълнителни грижи. Това е клиничен синдром, характеризиращ се с появата на наприятни усещания като сърбеж, парене или болка, в резултат на различни фактори, включително продукти за грижа за кожата, вода, студ, топлина или други физически и/или химически фактори. Тя е така нареченото състояние на субективна кожна хипер-реактивност спрямо факторите на околната среда.

Симптомите на чувствителната кожа

  • Розово-червени петна по лицето;
  • сърбеж или люспене на кожата;
  • спукани кравоносни съдове по бузите и носа;
  • при излагане на слънчева светлина кожата се усеща стегната и се зачервява;
  • реагира на козметични продукти със алергична реакция.

Чувствителната кожа може да се появи при хора с нормална кожа, с нарушение на кожната бариера или при хора, които имат розацея, атопичен дерматит и псориазис.

Чувствителната кожа е по-малко толерантна към козметични прoдукти.  Състваките, към които може да има нетолерантност са: диметилсулфоксид, бензоил пероксидни препарати, салицилова киселина, пропиленгликол, амидилметиламинобензоена киселина и 2-етоксител метоксициамит, алкохол, парфюми и етерични масла.

Грижа за чувствителна кожа

Почистване: нежен крем/гел, който не се пени много, за да не се изсуши кожата допълнително и да се наруши защитната ѝ бариера.

Ексфолиация: за да се премахнат мъртвите кожни клетки е необходимо, да се ексфолира кожата, въпреки че прекаленото ексфолиране на чувствителната кожа може да я раздразни, и дори да навреди на здрвите клетки. Тъй като кожата на всеки е различна, е трудно да се направи обща препоръка за честотата на ексфолиране, но се въздържай до 1-2 седмично. Нежни химични ексфолиращи съставки като ябълчената киселина или млечната киселина са по-доброто решение в сразнение с ексфолиантите, съдържащи абразивни частици.

Хидратация: Използвай качествени серуми, за да увеличиш жизнеността на кожата си. Важно е да се увериш, че кожата ти получава достатъчно овлажняване и има правилен Ph баланс. Серумите съдържат по-малки молекули, отколкото типичните овлажнители. Докато и двете са полезни, серумите проникват по-дълбоко. Тези с противовъзпалителните свойства са особено полезни през зимата, когато чувствителната кожа се зачервява, напуква и се появяват сърбежи.

Защита: задължителна употреба на слънцезащитен продукт ежедневно, за предпазване от свободните радикали, които предизвикват зачервяване. Препоръчителна е употребата на физичен(минерален) слънцезащитен продукт, тъй като химичните могат да предизвикат раздразнения.

Серамиди: Използвай серамиди в грижата за кожата, тъй като те подобряват бариерата на кожата и я правят по-плътна. Марките Dr Jart и CeraVe предлагат такива продукти.

 

Поддържането на здрава кожа изисква добри навици, качествени продукти и посотянство. При чувствителната кожа, най-важното е да се избягват вредни съставки (алкохол, парфюм и етерични масла, които дразнят кожата) и да се използват продукти, които предпазват кожата. Дерматолозите препоръчват хората с чувствителна кожа да се придържат към френските козметични марки, които намираме в антеките(като La Roche Posay). Когато намериш подходящите продукти, придържай се към тях и се стреми да подобриш защитната бариера на кожата. Надяваме се, този пост да ти е бил полезен. Ако имаш въпроси – пиши ни в коментарите 🙂


Снимка: tumblr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *