В този пост ще разгледаме защо някои хора страдат от белези след акне, а други не. Също, ще видим кои са различните видове белези и как можем да се справим с тях. Да, за щастие има доказани начини за заличаването им. Нека първо разгледаме как се образуват. 

Причини

Белезите от акне се образуват при продължителното наличие на възпаление в кожата – акне. Те най-често се образуват по бузите, слепоочията и челото, както и понякога по гърба и около устата. Има 4 причини, които водят до появата на белези.

Генетиката играе важна роля за образуването на белези. Някои от нас просто нямат предразположеност към образуването на белези при наличието на кожно възпаление.

Друга причина за образуването им е факта, че много от нас изстискват и разраняват пъпките си.

Също така, при наличието на кистично акне, вероятността да останат белези е много по-голяма. За да избегнем белезите, трябва да започнем да третираме акнето, колкото се може по-скоро, защото нелечението също води до образуване на белези. Съвети за борба с акнето, можеш да намериш тук.

И не на последно място, хората с по-тъмна кожа са по-предразположени към белези и пигментация след лечението на акне. 

Видове белези

Най-често срещаните белези от акне са атрофичните белези. Те се делят на три вида:  icepick, rolling scars, и boxcar.

Icepick

Това са белезите, които са дълбоки и стигат до 2мм ширина. Белега е по-широк на повърхността, отколкото в дълбочината му, образувайки форма V.

Rolling

Това са белези, които са по-широки, около 4-5мм и имат вълнообразен вид(форма М).

Boxcar

Това са закръглените и овални белези. Могат да бъдат както повърхностни, така и дълбоки.

Хиперпигментация

Хиперпигментацията, която се образува след акне, се нарича постинфламаторна хиперпигментация. Тя се появява при заздравяването на акнето и е по-лесна за третиране. Кожата произвежда повече меланин при борбата с акнето и така остават червени, розови, лилави или кафеви петна по лицето.

Лечение на белези от акне

Най-често, белезите се лекуват от специалист. Дерматолозите избират лечението според вида белези, тяхната широчина и дълбочина. Подбрахме най-ефективните и доказани процедури за заличаването на белезите от акне според The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Химичен пилинг

Процедурата, при която се нанасят киселини по кожата се нарича химичен пилинг. Така, увредения горен слой на кожата, бива премахван. В резултат на това, се забърза естествения лечебен процес на тялото.

Лазер

Страдащите от boxcar или rolling белези е възможно да заличат белезите си с лазер терапия. Те се делят на два типа аблативен и нонаблативен.  Аблативният премахва увредените тъкани, чрез разтапяне или изпаряване(странно, нали :). Нонаблативните лазери не премахват тъканите, а стимулират производството на колаген и стягат кожата.

Микронидлинг

Микронидлинг или колаген-индукционното лечение, е процедурата, при която с помощта на микро игли се образуват хиляди микро-канала по-кожата. По този начин, кожата се “наранява” и се стимулира производството на колаген.

Дермабразио и микродермабразио

И двете процедури механично премахват увредения слой кожа, за да увеличат заздравяването на белезите. Двете процедури се различават по това, какъв инструмент се използва.

Демрабразиото напълно премахва епидермиса и прониква до горния и долния слой на дермиса. Микродермабразиото е по-повърхностната процедура, която премахва горният слой на епидермиса, като по този начин увеличава натуралният процес на ексфолиация.

След консултация със специалист, можеш да разбереш кои от тези терапии могат да бъдат комбинирани, за да получиш максимален ефект.

Заличаването  на белезите от акне в домашни условия

В домашни условия, ефективен вариант е употребата на продукт съдържащ гликолова или салицилева киселина. Най-добър ефект обаче са процедурите, които стимулират образуването на колаген и нови тъкани в дермиса като, например, микронидлинг в домашни условия.

 

Надяваме се този пост да ти е бил полезен. Знаем колко досадно е да трябва да третираш белези, след като тъкмо си преодоляла акнето. Не забравяй, че не си сама и, че от теб зависи дали ще предприемеш действие. Вярваме, че с постоянството и правилната грижа могат да преборят белезите, за да можеш  да се фокусираш върху по-важните неща в живота. Ти как мислиш? Сподели ни в коментарите.


снимка:

UV derm

източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958495/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270307/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0086397/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *