Причините за омазняването на кожата

Мазната кожа е медицински известна като себорея и е причинена от излишното производство на мазнина(себум) в порите. По време на пубертета, и не само, някои от хормоните могат да доведат до повишаване на нивата на андроген. Те се считат за една от основните причини за мазната кожа.

Колкото по-голямо количество андроген присъства, толкова повече себум се отделя от порите. Той стои върху повърхността на кожата, причинявайки мазен блясък.

Тялото ни произвжда себум, за да поддържа кожата ни мека и еластична, но ако се произведе прекалено много себум, това може да доведе до появата на акне и допълнително омазняване.

Причини:

Хормони;

Генетика.

Симптоми:

Лицето често блести;

Наличие на разширени и забележими пори;

Несъвършенства по кожата.

Как да се грижим за мазната кожа?

Ежедневните навици и начина на живот повлияват положително или отрицателно на производството на себум. Следните навици могат да помогнат за нормализирането на мазната кожа.

Наспете се

Получаването на достатъчно сън всяка вечер е важно както за цялостното здраве, така и за външния вид на кожата. Недостигът на сън може да доведе до инсулинова резистентност. Той води до създаването на IGF-1 – хормон, който стимулира увеличаването на производството на себум.

Почистване на мазната кожа

Ежедневното почистване на лицето с лек и щадящ измиващ гел, намалява производството на себум. Важно е да измиваме лицето си веднъж сутрин, и веднъж вечер, за да се уверим, че всички остатъци от грим, както и мъртвите клетки по кожата, са отстранени.

Препоръчително е измиващият гел да бъде лек, без сулфати и друи груби съставки. Те могат да изсушат лицето, и така да го накарат да произведе повече себум, за да компенсира изсушаването. Почистващите гелове за лице, които съдържат бензилов пероксид, салицилова киселина(фаворит!), гликолова киселина или бета-хидроксидна киселина са страхотни за хора с мазна кожа. Бонус – предотвратяват появата на черни точки и акне.

Хидратация

Мазната кожа има жизненоважна нужда от подхранване. Липсата на хидратация води до производството на още повече себум, и по този начин омазняването се влошава.  Препоръчва се ежедневната употреба на леки кремове, на водна основа, които са без масла и не са комедогенни (не запушват порите).

Сулфатите, особенно натриевия или амоневия лаурил сулфат, както и алкохола дехидратират кожата. Ето защо е важно да търсим продукти без сулфати и алкохол.

За вечерната си рутина, избери лек, но изключително хидратиращ крем или серум, който не запушва порите, и доставя на кожата антиоксиданти.

Слънцезащитни продукти

Независимо от типа кожа, е важно ежедневно да използваме слънцезащитни продукти. Така предпазваме кожата си от вредните лъчи на слънцето, които водят до кожни проблеми. Избери продукт, с лека формула, който не съдържа масла и не запушва порите.

Ексфолиране

Ексфолирането е също много полезно за мазната кожа. То отстранява мъртвите клетки, помага за изичистването на порите и предотвратява появата на пъпки.

Тоник

Използвай тоник за лице не повече от 2 пъти седмично. Въпреки, че тониците отстраняват излишния себум, понякога те прекалено я изсушават. Следователно се произвежда повече себум и кожата изглежда по-мазна.

Витамин А

Продукти, съдържащи Витамин А, са много подходящи за хора с мазна кожа. Той ускорява клетъчния оборот, което го прави чудесен продукт не само за бръчки, но и за акне. Той действа като ексфолиант и контролира омазняването, запушването на порите, черните точки и пъпките.

Как да матираме мазната кожа?

Желателно е да употребяваме продукти, които не са комедогенни. Не се препоръчва козметика, която съдържа парфюм, тъй като той може да раздразни кожата и запуши порите.

Листчетата за матиране са страхотно решение, когато сме гримирани и имаме излишно количество мазнина по кожата си. Те попиват излишния себум, без да развалят грима.

 


Източници:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-oily-skin#egg-whites-and-lemon

https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/oily-skin/very-oily-skin.html

https://www.bioclarity.com/pages/why-is-my-skin-oily

Снимка:

Shannikah for Sicky Magazine

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *