Това е втора част от блог поста ни за борбата с бръчките. В предишния пост посочихме причините за появата им, сега ще разгледаме кои са съставките, които доказано ги намаляват и същевременно забавят.

Витамин C

Витамин C е антиоксидант, и като такъв има свойствата да неутрализира свободните радикали, причиняващи стареене. Той има доказан положителен ефект върху фотостареенето на кожата(външно стареене). Витамин С помага на кожата да изглежда по-млада, не само поради своите свойства за защита срещу свободните радикали, а и поради ролята си при образуването на колаген. За да изглежда кожата младолика са нужни точно тези свойства – предотвратяване на загубата на колаген и предпазване от UV лъчите, токсините от ежедневието и замърсяването от околната среда.

Витамин Е

Вторият витамин с антиоксидантни свойства е а-токоферола или витамин Е. Подобно на витамин C, а-токоферола има много важна функция при фотозащита на кожата. Той упражнява своите фото-защитни и анти-ейдж функции, чрез своята антиоксидантна роля и поради своята роля да променя сигналните пътища за предотвратяване на слънчевите лъчи.

Витамин А

Витамин А(ретинол) е една от най-използваните съставки в борбата с бръчки. Анти-ейдж свойствата му са открити при проучване направено върху хора страдащи от акне. Оказва се, че при доброволците, които са използвали витамин А се наблюдава по-гладка кожа и намаляване на бръчките. Така, ретинолът става една от най-ефективните съставки в борбата с фини линии, бръчки, и неравен тен. Ретинолът е изключително силна съставка, и се препоръчва да се използва в ниска концентрация при начинаещи.

CoQ10

CoQ10 е един от ензимите в човешкото тяло. Нивата му намаляват с възрастта. Повечето хора над 30 годишна възраст имат ниски нива, и поради тази причина произвеждат още по-малко колаген и еластин. Това, само по себе си води до бръчки и загуба на плътност. CoQ10 действа също като антиоксидант и предпазва от вредата на околната среда.

AHA

Алфа-хидрокси киселините са известни като химични ексфолианти за лице. Гликоловата киселина, например, премахва мъртвия слой върху кожата и разкрива по-гладка и хидратирана кожа. Тя спомага за регенерирането на клетките в горните слоеве на кожата, като по този начин намалява фините линии.

Аргирелин

Аргирелин е първият пептид създаден за мимическите бръчки, като алтернатива на инжектиране на ботокс. Този пептид е създаден за отпускането на мускулите, отговорни за образуването на мимическите линии. Също като ботулиновия токсин, но по-безопасен, намалява бръчките и дълбоките линии, намалява дълбочината им с 17%  и за 15 дни лицето става по-гладко.

Други известни анти-ейдж пептиди са: Copper Peptides, Hexapeptides и Tetrappeptides.

Ресвератол

Ресвератолът е ефективна анти-ейдж молекула с много свойства. Има функцията на двоен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали и да увеличи способността на кожата да се бори с тях. Клинични изследвания показват, че има видим ефект върху фините линии, бръчките, еластичността на кожата и не на последно място сияйния и вид само след 12 седмици.

 

Системата за грижа за кожата, която съдържа антиоксиданти и витамини, значително подобрява бръчките и текстурата на кожата. Козметичните съставки в този пост са по-ефективни, когато са синтетични, например серум с аскорбинова киселина(витамин С), вместо масло от шипка, което има натурално съдържание на витамин С. Преди избора на козметичен продукт против бръчки, разгледайте внимателно съдържанието и вижте дали активните съставки са едни от първите в списъка. Ако не са, най-вероятно няма да дадат желаните резултати. Ползвала ли си някоя от тези съставки и доволна ли си от резултатите? Ще се радваме да чуем мнението ти!

 


Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15648443/

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Argireline#section=Top

https://clinicaltrials.gov/show/NCT01381484

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/827248/

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199711133372003

https://academic.oup.com/ajcn/article/86/4/1225/4649573

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20664556

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3840548/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496685/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277239/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163714000397?via%3Dihub

Снимка: Kate Moss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *