От Embellie Beauty сме големи привърженички на слънцезащитните продукти. Използваме слънцезащитен лосион за лице всеки ден. Дори през зимата, когато е облачно! Защо? Прочети поста и ще разбереш.

Какво представлява слънцезащитния продукт?

Слънцезащитните продукти (известни още като кремове против изгаряне) са лосиони, спрейове и други продукти за локално приложение, които защитават кожата от ултравиолетовите лъчи (UV) на слънцето и продотвратвват изгаряне и други увреждания на кожата, които в крайна сметка водят до по-малък риск от рак на кожата.

Видовете UV лъчи

UVA лъчите (ageing – страреещите лъчи) водят до преждевременно страреене на кожата, образуват бръчки и възрастови петна и проникват през прозорците.

UVВ лъчите (burning – изгарящите лъчи) са основната причина за слънчевото изгаряне и не проникват през прозорците.

Дерматолозите препоръчват използването на слънцезащитен крем с минимум фактор (SPF) 30, който блокира 97% от слънчевите UVВ лъчи. По-високият SPF блокира малко повече, но никой слънцезащитен продукт не предпазва на 100%  вредата от слънчевите UVB лъчи.

Също така е важно да знаем, че SPF с висока защита има същата продължителност на действие като SPF с по-ниска защита. Високият слънцезащитен фактор(например 50+) не позволява да прекарвате повече време на открито без повторно нанасяне. Всички те трябва да бъдат нанасяни повторно на всеки два часа (или според описанието на етикета), дори и при облачни дни, след плуване и изпотяване.

Колко видове слънцезащитни продукти има?

Съществуват два вида активни слънцезащитни вещества: физични (често наричани “минерални”) и химични.

Минералните слънцезащитни продукти използват UV филтри, които отразяват, разпръсват и блокират слънчевите лъчи. Най-използваните съставки във физичните слънцезащитни продукти са титанов диоксид и цинков оксид.

Химичните слънцезащитни продукти използват активни съставки, които абсорбират ултравиолетовите лъчи, като им попречат да проникнат в кожата. С течение на времето някои химични филтри бавно се разграждат и отделят топлина. Докато всички минерални слънцезащитни продукти блокират както UVA, така и UVB лъчите, повечето химични UV филтри защитават или от едното или от другото, но не и от двете. Някои широко разпространени слънцезащитни продукти съдържат както физични, така и минерални филтри, за да осигурят по-висока защита.

Наночастици

При употребата им в грижата за кожата и козметиката, титановия диоксид и цинковия оксид трябва да бъдат микронизирани (метод за смилане на твърди частици в изключително фини частици), за да има ефективен и висококачествен SPF продукт.

През последните няколко години се дискутира дали наночастиците се абсорбират в кожата. Европейските държави изискват върху етикетите на слънцезащитните продукти да се посочва наличието на наночастици. Изследванията относно потенциалното въздействие върху здравето на наночастиците в козметичните продукти продължават.

Слънцезащитни продукти под формата на спрей

През последните няколко години се дискутира и безопасноста на слънцезащитните продукти под формата на спрей. При нанасянето им, попадането на спрея в носа или устата, особено при деца, е често срещано и изключително опасно. Тези продукти не са предназначени да проникват в тялото поради тяхната токсичност. За ваша сигурност, изберете лосион или крем.

Витамин D

UV лъчите позоляват на организма да създава витамин D. Някои твърдят, че употребата на слънцезащитнен продукт затруднява получаването на достатъчно количество витамин D. Всъщност големи епидемиологични изследвания, показващи реалните условия на живот, доказват ясно, че употребата на слънцезащитни продукти не причиняват дефицит на витамин D. Достатъчно количество витамин D може да бъде получен безопасно и лесно чрез храни и хранителни добавки без рискове, свързани с прекомерното излагане на UV радиация.

Вредата от слънцето

За да видим ефективността на слънцезащитните продукти при фотостареенето, нека разгледаме следното проучване.

Проучване

Случайно разпределение в 4 групи: (1) ежедневна употреба на слънцезащитен продукт с широкоспектърно действие и 30mg β-каротин, (2) ежедневна употреба на слънцезащитни продукти и плацебо, (3) дискреционна употреба на слънцещитни продукти и 30mg β-каротин, (4) дискреционна употрба на слънцезащитни продукти и плацебо.

Първата група (1,2) не показва забележимо увеличаване в стареенето на кожата след 4.5 години. Застаряването на кожата от изходно ниво до края на проучването е с 24% по-малко в дневната група слънцезащитни продукти(1,2), отколкото в групата с директно слънцезащитно средство (3,4). Добавянето на β-каротин няма цялостен ефект върху страреенето на кожата.

Пример

По-долу е снимката на 69-годишен шофьор на камион, който шофира от 28 години. Разликата между двете страни е причинена от редовното излагане на ултравиолетова радиация А (UVA) от прозореца на камиона.

Меланома

Меланома е най-смъртоносната форма на рак на кожата. Изследванията показват, че близо 90% от меланомите са причинени от прекомерното излагане на ултравиолетови (UVA) радиация, от естествени или изкуствени източници.

През 2011г. американският Journal of Clinical Oncology публикува рандомизирано клинично проучване на над 1600 пациенти, които показват, че редовното използване на слънцезащитни продукти намалява честотата на меланома с 50-73%. При използванетона други мерки за защита от слънцето, широкоспектърен слънцезащитен продукт с SPF 15 (или повече) помага за предотвратяването на слънчево изгаряне и намалява риска от ранно стареене на кожата както и от рак на кожата (меланома), свързани с UVA радиацията.

 

Надяваме се да си осъзнала колко е важна употребата на крем със слънцезащитен фактор всекидневно. Ако използваш козметика с активни съставки(като витамин С, витамин А, алфа- и бета-хидрокси киселина), е още по-важно да се предпазваш от слънчевите лъчи, за да се избегнат нежелани резултати!

 


Снимки:

cbsnews.com

mikuta.nu

Източници:

https://www.melanoma.org/understand-melanoma/preventing-melanoma/facts-about-sunscreen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21135266

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0781.2011.00557.x/abstract

https://www.epa.gov/sites/production/files/documents/sunscreen.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0025486/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0079168/

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2009/05/22/which-sunscreens-to-use/

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/sun-uv-and-cancer

http://annals.org/aim/article-abstract/1691733/sunscreen-prevention-skin-aging-randomized-trial

https://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071001160645.htm

https://www.sciencedaily.com/terms/sunscreen.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160914090319.htm

https://www.cbsnews.com/news/trucker-accumulates-skin-damage-on-left-side-of-his-face-after-28-years-on-the-road/

http://www.epa.gov/sunwise/doc/sunscreen.pdf

http://www.ewg.org/2015sunscreen/report/executive-summary/

http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/sunscreen/the-skin-cancer-foundations-guide-to-sunscreens

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *