Хиалуроновата киселина придоби огромна популярност през последните години. Днес ще разберем с какво е толкова специална. Всички факти, посочени в този блог пост са базирани на проучвания, публикувани от световноизвестни институции.

 

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалурон или хиалуроновата киселина  (HA) е прозрачно вещество, което тялото ни произвежда по естествен начин, и което е отговорно за влажността на кожата. Тя има уникалната способност да задържа вода. В човешкото тяло 50% от съдържанието на HA се намира в кожата. HA се среща най-често в дермиса, а не в епидермиса. Останалата част от нея е разпръсната по различни тъкани в тялото. Хиалуроновата киселина има много функции в огранизма – най-вече хидратиращи, лубрикация на ставите и запълване на пространството между клетките и тъканите. 

 

Хиалуроновата киселина в кожата

НА придава структура на кожата и е отговорна за здравия и вид. Също така играе главна роля в процеса на заздравяване на рани. Когато нивата на HA в тялото са високи, не остават белези при лечението им. 

НА доказано подобрява симптомите на суха, люспеста кожа, именно поради функцията да задържа вода. Тя може да привлече 1000 пъти собственото си тегло във вода. Поради това, тя е често използвана в козметични продукти като овлажнител – задържа водните молекули на повърхността на кожата.

 

Стареене на кожата

Както вече споменахме в блог поста ни за колагенa, има два вида стареене на кожата – външнo и вътрешнo.

Вътрешното стареене е естествен процес на тялото, което се случва с течение на времето. Нашите органи са засегнати от този неизбежен процес, вкючително и кожата ни. Започвайки от средата на 20те години, в тялото се появяват хормонални промени. Естрогенът и андрогенът намаляват, което води до загуба на колаген и еластичност, сухота и следователно бръчки.

Външното стареене обаче, се дължи на външни фактори, свързани с околната среда и начина на живот – така нареченото фотостареене на кожата. Ежедневният контакт на кожата със свободни радикали води до загуба на влага в кожата. Къде са свободните радикали? Те са навсякъде около нас – в замърсеният въздух, в препаратите, които използваме за чистене, в цигарения дим и др.

Младоликата кожа запазва своята плътност, блясък и еластичност благодарение на високото си съдържание на вода. Хиалуроновата киселина намалява с възрастта, и така е по-вероятно кожата да загуби съдържанието си на вода, и съответно да се наблюдават увисване и бръчки.

Както е описано по-долу хиалуроновата киселина влияе благоприятно на еластичността на кожата и бръчките.

 

Проучване

За да видим пример за противобръчковите свойства на HA, нека разгледаме едно проучване, проведено в Хамбург, Германия сред 33 жени (средна възраст 45.2) за период от 8 седмици. При изследването е използвана нано-хиалуронова киселина (по-малка молекула на HA). В края на 8-седмичния период хидратацията и еластичността на кожата показват значително подобрение със съответно до 96% и 55%. Също е било установено, че дълбочината на бръчките е намаляла до 40%.

 

Орално приемане

Хиалороновата киселина е доказано безопасна при орален прием. Изследванията показват, че оралното приемане на HA има благоприятен ефект върху колянните стави, гладкостта и хидратацията на кожата. Проучването е проведено с приемане на 240мг на ден в продължение на 6 седмици.

 

Надяваме се информацията да ти е била полезна и интересна. След обстойното разглеждане на хиалуроновата киселина и ползите, които получваме от нея, се надяваме тя да намери място в рутината ти. Особено, ако се бориш с дехидратирана кожа и не си фен на маслата за лице!

 


Снимка: Florian Sommet

Източници:

Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging

Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans

Ingested hyaluronan moisturizes dry skin

Use of hyaluronic acid fillers for the treatment of the aging face

Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment

Epidemiology of atopic dermatitis: a review

Treating atopic dermatitis: safety, efficacy, and patient acceptability of a ceramide hyaluronic acid emollient foam

A clinical evaluation of the comparable efficacy of hyaluronic acid-based foam and ceramide-containing emulsion cream in the treatment of mild-to-moderate atopic dermatitis

Efficacy and tolerability of low molecular weight hyaluronic acid sodium salt 0.2% cream in rosacea

Retinaldehyde/hyaluronic acid fragments: a synergistic association for the management of skin aging

Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *