Всеки е чувал за колагена, и че действа благоприятно на кожата. Но знаете ли всъщност защо? Подбрахме информация от научни публикации и проучвания специално за теб. Приятно четене!

Какво представлява колагенът?

Най-изобилният протеин в човешкото тяло е колагенът, представлява 80-90% от всички протеини в нашия организъм. Той е основният градивен елемент на нашите клетки и тъкани, и е причината нашата кожа да изглежда гладка и здрава. Съществуват 16 вида колаген, но тип 1,2 и 3 са най-важните в човешкото тяло. 

Кога започваме да губим колаген в тялото си?

На 20-25 годишна възраст човешкото тяло постепенно започва да губи колаген, със скорост около 1%, а след менопауза при жените този процент бързо се засилва. Първите признаци за загубата на колаген са сухота, безжизненост, увисване и фини линии.

Всичко това е нормално

Всички ние остаряваме – това е неизбежно. Трябва просто да приемем този факт. Има хора обаче, при които този процес се случва по-бързо от други. Защо е така? Така нареченото преждевременно стареене зависи от множество фактори – генетика, клетъчен метаболизъм, хормони и метаболни процеси. Съществуват и външни фактори. Много избори, които правим ежедневно ускоряват или забавят процеса на стареене.

Начин на живот

Кожата е най-големият ни орган, както и органа, който е напълно видим. Когато има промяна във външния вид на кожата, ние неазабавно забелязваме това. Има някои фактори, които могат да доведат до преждевременното и стареене, и следователно до загуба на колаген. Това са: прекомерното излагане на слънце, пушенето, токсините и замърсения въздух. Това са така наречените свободни радикали. Те могат да навредят на кожата и да причинят загуба на колаген, еластин, както и да причинят фини линии и пигментация. Консумирането на богати на антиоксиданти храни, добавки или локалното им приложение имат благоприятетен ефект върху тялото ни – отвътре и отвън. 

Решението

За продължителното производство на колаген, по естествен начин, е нужно да се консумира диета богата на храни съдържащи колаген. Другият начин е да се извършват процедури, които засилват образуването на колаген, като микронидлинг. Третият начин, който е неестествен, е инжектирането на колаген в кожата.

Кои храни да консумираме?

Следните храни стимулират образуването на колаген:

– Костен бульон

– Хлорела

– Горски плодове

– Домати

– Тиквени семки

– Авокадо

– Чесън

Хранителни добавки 

Производителите на колагенови добавки твърдят, че те помагат в борбата със стареенето, но има ограничени научни изследвания в тази обаст. Открихме изследване, което беше проведено сред 69 жени на възраст между 35-55 години. Те са били разделени в 3 категории-  I приемащи 2,5 гр. дневно, II – 5 гр. на ден и III – плацебо за 8 седмци. В края на осмата седмица еластичността на кожата при първите две групи показват подобрение в сравенение с плацебо групата. След още 4 седмици се измерва още по-високо ниво на еластичност на кожата при по-възрастните жени.

Микронидлинг

Процедурата с дерма ролер засилва образуването на колаген в желаната зона. При движенето на дерма ролера по лицето, се създават хиляди микро пробива. Мозъкът изпраща сигнал към тялото, че тези канали трябва да се заличат, а това става само чрез производството на колаген. По този натурален начин, „изхитряваме“ тялото си да образува колаген. Процедурата е ефективна срещу бръчки, белези и хиперпигментация. Може да закупите своя дерма ролер от тук.

 

Процеса на загуба на колаген, за съжаление е неизбежен. Можем, обаче да стимулираме кожата си да продължи да произвежда нов колаген, за да бъде младолика и гладка.

 


Снимка: Pinterest

Източници:

Skin anti-aging strategies, NCBI

Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study, NCBI

Molecular Cell Biology. 4th edition, Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al.

Clinical effects of an oral supplement rich in antioxidants on skin radiance in women

Vitamin C and Skin Health, Oregon State University

Vitamin C (Ascorbic acid), University of Meryland

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *