В този блог пост, базиран на проучвания направени от NCBI, ще отговори на следните въпроси относно Витамин С. Чрез кои храни можем да си набавим от този страхотен антиоксидант?  Защо трябва да присъства в рутината ни за грижа за кожата? Какви ползи получаваме чрез локалното му приложение и от какво ни предпазва?

Какво е Витамин С?

Витамин C (аскорбинова киселина) е един от 13-те витамина, познати днес. Витамините са органични съединения, които трябва да се получат при хранене, защото организма няма необходимите ензими, нужни за синтензирането им, или защото не може да ги произведе в достатъчно количество. Хората не произвеждат витамин C поради мутация в ген GULO (глунолактон оксидаза). Ето защо е важно да консумираме храни, които съдържат витамин C.

Изненадващо е, че чушките имат повече милиграми от витамина, отколкото лимоните и портокалите!

Витамин C е антиоксидант, и една от най-важните му функции е, че защитава нашите органи и тъкани от свободните радикали. Друга важна функция е ролята му при образуването на колаген, който е жизненоважен за кожата, костите и зъбите.

Получаването на витамин C чрез храна или добавки е чудесен начин нашите органи да получат този невероятен антиоксидант. Въпреки това, тялото ни “изпраща” витамина, където е най-необходим, преди да достигне до кожата. Ето защо, използването му локално осигурява, на кожата да получи ползите от витамин C. Когато витамин C се прилага локално, с всяко нанасяне се натрупва върху кожата. 

В този пост ще се фокусираме върху локалното приложение на Витамин С. Всички долупосочени ползи са научно доказани, базирани на факти и проучвания от световноизвестни институции.

Производство на колаген

Витамин C е от съществено значение за производството на колаген. Без наличието му, тялото не може да образува колаген. Колагенът е един от основните аминокиселини – около 80% от протеина в човешкото тяло.  Няма да се задълбочаваме в тази темата тук, ако се интересуваш можеш да прочетеш статията ни за него. Както може би вече знаеш, колагенът започва да намалява в тялото след 20-25 годишна възраст с около 1% на година. Това е основната причина за видимото стареене на кожата. Витамин C подпомага производството на нов колаген върху желаната област, когато достигне под повърхността на кожата. Ето защо един добър серум съдържащ витамин C е най-добрия приятел на дерма ролер от Амбели Бюти.

Защита от свободни радикали

Друга невероятна полза от използванто на серум с Витамин С е, че защитава кожата от тези толкова вредни свободни радикали. “Какво е това?” може да попитате. Свободните радикали могат да бъдат обяснени като молекули, съдържащи един свободен валентен електрон. Когато достига до кожата, свободният електрон или дарява или приема един електрон от клетките ви (липиди, нуклреинови киселини или протеин), които понякога са напълно здрави! Така здравите клетки биват повредени. Този процес причинява стареене на кожата, в някои случаи дори кожни болести. Нанасянето на антиоксиданти създава бариера – те осигуряват нужния електрон на свободния радикал, оставяйки клетките ви непокътнати. 

Против бръчки

При борбата с образуването на бръчки или при борбата с намаляване на бръчките, антиоксидантите са доказано ефективни. Най-добрите от тях са Витамин С и Витамин Е. Витамин С помага на кожата да изглежда по-млада поради своите свойства за защита срещу свободните радикали и ролята си при образуване на колаген. За да изглежда кожата младолика са нужни точно тези свойства – предотвратяване на загубата на колаген и предпазване от UV лъчите, токсините от ежедневието и замърсяването от околната среда.

Вредите от слънцето

Известно е, че свободните радикали от слънцето увреждат кожата и причиняват пигментация и бръчки. Както бе споменато по-горе серумът с витамин C е способен да предпази кожата и да създаде защитна бариера.  Въпреки това, той не трябва да се бъде заместител на крем със слънцезащитен фактор. Ежедневното използване на слънцезащитен крем с фактор е от решаващо значение за предпазването на кожата от слънцето, дори и през зимата. UV лъчите проникват през облаците, прозорците и стъклата на колите. Комбинацията от витамин C серум и слънцезащитен крем е идеален начин, за да запазите кожата си по-младолика и еластична в дългосрочен план. Колкото по-рано си изградите този навик, толкова по-малко проблеми ще имате в бъдеще.

Пигментация, белези от акне, зачервявания

Витамин C има доказани свойствата за изсветляване на кожата. Аскорбиновата киселина има озарителни свойства, които спомагат за видимото намаляване на кафяви, червени и лилави петна. Зачервяванията по кожата също видимо намаляват при използването на серум с висока концентрация на Витамин  С. Локалната употреба на витамин C, не само заличава, но и предотвратява образуването на петна и белези. Антиоксидантът намалява продукцията на меланин, отговорен за пигмента на кожата.

Серум или крем?

Ако се питате какъв продукт да закупите, серум или крем/лосион, ето основните им разлики. Серумът е лек и притежава свойствата да прониква по-дълбоко от крема. Също така има по-висока концентрация на активни съставки, какъвто е витамин C. Серумите третират специфичeн проблем – пигментация, бръчки, дехидратация. Кремът за лице е създаден, за да бъде бариера между горния слой на кожата и околната среда, както и за да „заключи“ хидратацията в кожата. Молекулите на крема за лице са по-големи, и поради тази причина има по-гъста консистенция, и по-малко активни съставки. 

За най-добри резултати, ние препоръчваме използването на серум за лице. Прилагането на серум с витамин C (във висока концентрация) веднъж всеки ден, е достатъчно, за да се наблюдават горепосочените резултати.

 

Надяваме се информацията да ти е била полезна. Като заключение на този блог пост можем да кажем, че Витамин С е един от витамините, които имат изключително много ползи за кожата и си заслужава да бъде включен към всяка рутина.

 


Снимка: TheCut/EyeEm/Getty Images

Източници:

„The Genetics of Vitamin C Loss in Vertebrates“, NCBI

Questions about Vitamin C, Oregon State University

Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, NCBI

Vitamin C in dermatology, NCBI

Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications, NCBI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *